Potravinoví inšpektori našli v obchode niečo nechutné. Vo vzorke mäsa zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie.

V rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Martin v prevádzke Mäsovýroba Kozák Anton s.r.o., Fatranská cesta 1685/26, 038 52 Sučany, odber vzorky výrobku „Kuracie štvrte chladené“, šarža 01/03122021, DS 10.12.2021, krajina pôvodu Poľsko, distribútor Mäsovýroba Anton Skurčák, Oravská Polhora 1043, 029 47 Oravská Polhora, dodávateľ P.P.H.U. „BIELA“ Stanislaw Biela, 34-407, Ciche, Staré Bystré 370A, Poľsko.

V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis.

Výrobok je toho času už po dátume spotreby.

Čo je salmonela a ktoré potraviny ju môžu obsahovať ?

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.
Mikrobiologické ohrozenia v potravinách sú hlavným zdrojom alimentárnych ochorení (ochorení z potravín). Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné, spôsobujú ochorenie salmonelózu.

Rady ako predchádzať ochoreniam z potravín kontaminovaných salmonelou:

Napriek tomu, že sa vykonáva systematická úradná kontrola výroby a predaja potravín, bezpečnosť potravín sa zabezpečuje predovšetkým preventívnym prístupom každého účastníka potravinového reťazca. Je veľmi dôležité, aby si aj spotrebiteľ osvojil celoživotné návyky pred požitím každého jedla alebo nápoja. Ochoreniu z potravín sa môžeme vyhnúť, keď sa budeme riadiť nasledovnými doporučeniami:

  • Pri nákupe potravín v obchodoch a bufetoch si treba všímať nielen dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale prezrieť si, či výrobok nevykazuje nezvyklý vzhľad, zafarbenie, tvar, pach – pretože mikrobiologickú kontamináciu samozrejme púhym okom nezbadáme. Takisto si treba prezrieť, či potravina, ktorá nesie označenie „vákuovo balená“ má neporušená a funkčný vákuovaný spotrebiteľský obal, či je uložená vo chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom.

  • Pred prípravou jedla aj počas jeho prípravy si vždy treba umývať ruky mydlom, aby sme znížili riziko prenosu Salmonely.

  • Pri príprave jedla sa môžu nebezpečné mikroorganizmy prenášať zo surových potravín do čerstvých alebo uvarených, ak sa použije tá istá doska na krájanie, nôž, nádoba, znečistené ruky a pod.

  • Riziko zo salmonely znížime na minimum, ak potraviny dôkladne pred požívaním prevaríme pri teplote 70 °C po dobu najmenej 15 minút. Zároveň sa odporúča jedlo po prevarení ihneď skonzumovať alebo schladiť a uložiť do chladničky.

  • V domácnosti uchovávame potraviny podľa podmienok skladovania, ktoré výrobca uvádza na spotrebiteľskom obale. Platia rovnako pre skladovanie potravín v predajniach i v domácnostiach.

zdroj: svps.sk, Nariadenie komisie (ES) č.2073/2005 z 15.novembra 2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny, (OJ L338/1)

Podobné články

Podané najväčšie TRESTNÉ oznámenie v dejinách Slovenskej republiky…

“Slovensko čarovné. Dnes som podal aj za vas najväčšie trestné oznámenie na…

Známy markizák to už nevydržal a Igorovi Matovičovi adresoval DSRNÝ ODKAZ! Igor, toto si prečítaj!

Juraj Čurný z markizáckej šou Chartshow adresoval premiérovi Igorovi Matovičovi drsný odkaz.…

Slováci, POZOR! Národný Portál Zdravia: Ten kto neabsolvuje preventívnu zubnú prehliadku, bude si musieť…

Počet preventívnych prehliadok u zubárov rapídne poklesol. informuje o tom na Národný portál…

AKTUÁLNE: Prezidentka Čaputová podpísala nový zákon: Toto všetko bude zakázané!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala viacero zákonov, medzi nimi napríklad aj zákon o…