Categories: Zahraničné správy

AKTUÁLNE! Ďalšiu krajinu zasiahlo silné zemetrasenie!

Desaťtisíce Novozélanďanov v noci na dnes otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v blízkosti Wellingtonu, ktoré niektorí označili za “mohutné” a “desivé”.

Zemetrasenie sa začalo silným otrasom, po ktorom nasledovalo najmenej 30 sekúnd mierneho chvenia. Zemetrasenie nastalo o 19.38 h približne 50 km severozápadne od Paraparaumu v hĺbke 48 km. Otrasy klasifikovala ako silné.

Na oficiálnej stránke GeoNet nahlásilo pocit zemetrasenia viac ako 60 000 Kiviov vrátane Aucklandu a Christchurchu. Jeden z obyvateľov záhradného mesta to opísal ako pocit valenia, na rozdiel od “otrasov”. Národná agentúra pre krízový manažment informovala, že nehrozí nebezpečenstvo cunami.

O krátky čas neskôr zasiahlo 45 km juhozápadne od Taumarunui a v hĺbke 78 km ďalšie zemetrasenie, tentoraz s magnitúdou 4,0.

“Bolo to ako nákladný vlak, ktorý sa rútil okolo nášho domu,” povedal David Haxton, ktorý žije na pláži Raumati, o prvom zemetrasení. Moja žena, naše dve deti a ja sme sa rýchlo zhromaždili pod dverami a čakali, kým otrasy ustúpia. Zdalo sa mi, že to trvalo asi 30 sekúnd. Všetkým sa rozbúšilo srdce. Rodinný pes sa viac zaujímal o jedlo na našich tanieroch, keď sme sa plahočili k dverám.”

Jan McCallum z Nelsonu uviedol, že zemetrasenie sa začalo miernym chvením, potom “veľkými otrasmi”. Celý dvojposchodový dom sa prudko zatriasol!”

Hlavný politický reportér stanice Newstalk ZB Aaron Dahmen vo Wellingtone povedal, že pocítil “veľký náraz a potom sa celý dom asi 30 sekúnd agresívne triasol a potom sa rozkýval. Po nejakom čase nasledovalo rovnomerné dunenie.”

Nick James zo ZB, tiež v hlavnom meste, uviedol, že “všetky predmety v mojom byte sa dosť silno zatriasli – môj bytový dom sa kýval zo strany na stranu dobrých 30 sekúnd”.

 

zdroj: nzherald.co.nz 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago