Categories: Zaujímavosti

Táto rastlina je ako prírodný odvlhčovač, schopná absorbovať vlhkosť z okolitého prostredia. Je ideálna na umiestnenie na okenný parapet.

V zime, keď sa od decembra do marca vlhkosť v domoch kondenzuje, sa mnohí z nás stretávajú s nepríjemným problémom. Ak si neželáte, aby sa vo vašej domácnosti usadila škodlivá pleseň, je potrebné proti vlhkosti bojovať. Okrem zateplenia a utesnenia okien, ktoré bránia úniku tepla, je dobré zahrnúť do vašich opatrení aj pestovanie určitých rastlín. Jednou z nich je táto populárna domáca kvetina, ktorá priaznivo ovplyvňuje mikroklima bytu tým, že absorbujú vlhkosť podobne ako odvlhčovač.

Ak vás trápi prebytočná vlhkosť, táto rastlina môže byť riešením. Na parapete nielenže zdobí, ale tiež pomáha zlepšiť kvalitu vzduchu vo vašom interiéri. Vďaka nej môžete pociťovať znateľné zlepšenie.

Brečtan a sansevieria sú len začiatok zoznamu rastlín, ktoré majú schopnosť regulovať vlhkosť vo vzduchu. Môžete ich umiestniť kdekoľvek v byte – v spálni, obývačke alebo kúpeľni. Všimnite si, že hoci tieto rastliny môžu pomôcť, je to len časť celkového riešenia problému s vlhkosťou. Nezabúdajte na ďalšie opatrenia, ako je izolácia a správne vetranie, aby ste zamedzili vzniku plesní.

Nezanedbávajte ani pravidelnú kontrolu vlhkosti, aby ste predišli vzniku plesní, ktoré môžu poškodiť nielen váš domov, ale aj vaše zdravie. Alergie, dýchacie problémy či infekcie sú častými následkami vlhkého prostredia.

Ako sa vyrovnávate s vlhkosťou u vás doma? Regulácia teploty, vzduchotesnosť okien a kvalitná ventilácia sú kľúčové. Nezabúdajte ani na tepelnú izoláciu a údržbu vašej budovy.

Anglický brečtan, sansevieria a lopatkovec sú rastliny, ktoré pohlcujú vlhkosť a zároveň sú estetickým doplnkom vášho domova. Lopatkovec je zvlášť účinný, ale pozor na to, aby bol mimo dosahu domácich zvierat, pretože môže byť pre ne nebezpečný. Okrem svojej schopnosti absorbovať vlhkosť tento druh rastliny zlepšuje kvalitu vzduchu tým, že odstraňuje toxické látky a znižuje negatívny vplyv elektromagnetického žiarenia z elektroniky.

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago

Máte pleseň v dome? Poznáme riešenie ako sa jej zbaviť + prevencia proti nej

Mnoho plesní úzko súvisí s rozrastaním infekcií.  Podľa centra pre kontrolu chorôb najbežnejšie vnútorne plesne…

5 mesiacov ago