The map, 2013, based on 1.1 billion users

Rusko-poľské vzťahy sa naďalej zhoršujú. Oleg Morozov, predseda kontrolného výboru Štátnej dumy, navrhol, aby Poľsko bolo zaradené “ako ďalšie v poradí na denacifikáciu”.

Pobúrili ho výroky poľských predstaviteľov, ktorí hovorili o ruskej ideológii ako o rakovine a varovali, že Moskva bude musieť zaplatiť odškodné za svoju agresiu na Ukrajine.

“Poľsko svojimi vyhláseniami o Rusku ako o ‘rakovinovom’ nádore a o ‘odškodnení’, ktoré musíme zaplatiť Ukrajine, nás nabáda, aby sme ho zaradili do prvej línie denacifikácie po Ukrajine,” napísal Morozov na svojom telegramovom účte.

Jeho škandalózny príspevok, ktorý v podstate vyzýval na vojenskú agresiu proti Poľsku, okamžite prevzali ruské propagandistické médiá.

Morozov reaguje na vyhlásenia poľského premiéra Mateusza Morawieckého a prezidenta Andrzeja Dudu, ale interpretuje ich veľmi skreslene.

Morawiecki tento týždeň uverejnil v britskom Telegraphu článok, v ktorom uviedol, že ideológiu “ruského sveta” (russkii mir) považuje za “rakovinu, ktorá pohlcuje väčšinu ruskej spoločnosti a predstavuje smrteľné riziko pre celú Európu”.

V ére Vladimíra Putina sa “ruský svet” považuje za propagáciu myšlienky obnovenia Ruska a jeho vplyvu v hraniciach Sovietskeho zväzu. Ukrajinci túto ideológiu považujú za “neosovietizmus v novom kabáte”.

Sám Morawiecki považuje túto ideológiu za “ekvivalent komunizmu a nacizmu 20. storočia”. “V mene tejto ideológie bol Mariupol a desiatky ukrajinských miest zrovnané so zemou, pretože posielala ruských vojakov do vojny, presviedčala ich o svojej nadradenosti a nabádala ich k páchaniu neľudských vojnových zločinov – k vraždeniu, znásilňovaniu a mučeniu nevinných civilistov. Vieme tiež, že táto ideológia podporuje násilné vysídľovanie Ukrajincov hlboko na ruské územie,” píše poľský premiér.

V článku prirovnáva Putina k Hitlerovi a nevrlo poznamenáva, že potrebuje “depolitizáciu”.

Poľský prezident Duda potom v piatok povedal: “Sme hlboko presvedčení, že medzinárodné spoločenstvo prinúti Rusko zaplatiť reparácie a obnoviť to, čo bolo na Ukrajine zničené.”

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine je Poľsko na čele zástancov tvrdej reakcie voči Moskve. Koncom marca vyhostila 43 špiónov vydávajúcich sa za ruských diplomatov. Rusko odpovedalo rovnakým spôsobom.

Vzťahy sa ešte viac zhoršili v pondelok, keď demonštranti vo Varšave obliali ruského veľvyslanca červenou farbou pri kladení venca na cintoríne pri príležitosti Dňa víťazstva. Poľský veľvyslanec v Moskve bol predvolaný a očakáva sa, že sa ospravedlní.

zdroj: express.co.uk

Podobné články

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku len 28 rokov náhle zomrel známy mladý herec!

Zomrel herec Nickelodeon a Disney Channel Jansen Panettiere, brat herečky Hayden Panettiere.…

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 88 rokov zomrela ďalšia herecká legenda!

Herec Josef Somr zomrel vo veku 88 rokov. Vo filmoch stvárnil viac…

SMUTNÁ SPRÁVA: Vo veku len 34 rokov zomrel známy spevák. Ostali po ňom dve malé deti!

Tom Parker, spevák britskej chlapčenskej skupiny The Wanted, zomrel vo veku 33…

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Dvanásťročné dievča NEPREŽILO kúpanie s kamarátmi, pod vodou bola 15 minút!

V utorok večer došlo k tragédii pri odvale Jeremenko v Ostrave. Dvanásťročné…