The map, 2013, based on 1.1 billion users

Pápež František v rozhovore zverejnenom v utorok uviedol, že požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o stretnutie v Moskve, aby sa pokúsil zastaviť vojnu na Ukrajine, ale nedostal odpoveď.

Pápež tiež povedal talianskym novinám Corriere Della Sera, že patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill, ktorý vojnu plne podporuje, “sa nemôže stať Putinovým ministrantom”.

František, ktorý na začiatku vojny bezprecedentne navštívil ruské veľvyslanectvo, novinám povedal, že približne tri týždne po začiatku konfliktu požiadal najvyššieho vatikánskeho diplomata, aby Putinovi poslal odkaz.

Odkaz znel, “že som ochotný ísť do Moskvy. Určite bolo potrebné, aby vodca Kremľa umožnil otvorenie. Zatiaľ sme nedostali odpoveď a stále na tom trváme”.

Dodal: “Obávam sa, že Putin nemôže a nechce toto stretnutie v tomto čase uskutočniť. Ako však nezastaviť toľko brutality?”

Pred týmto rozhovorom 85-ročný František od začiatku konfliktu 24. februára verejne konkrétne nespomenul Rusko ani Putina. Nenechal však nikoho na pochybách, ktorú stranu kritizoval, pričom používal výrazy ako neoprávnená agresia a invázia a vyjadroval ľútosť nad zverstvami voči civilistom.

Na otázku o ceste do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, o ktorej František minulý mesiac povedal, že je možná, pápež povedal, že zatiaľ nepôjde.

“Najprv musím ísť do Moskvy, najprv sa musím stretnúť s Putinom… . Robím, čo môžem. Keby len Putin otvoril dvere,” povedal.

Vojna na Ukrajine naštrbila vzťahy medzi Vatikánom a Ruskou pravoslávnou cirkvou a spôsobila rozkol medzi pravoslávnymi kresťanmi na celom svete.

Agentúra Reuters 11. apríla informovala, že Vatikán zvažoval predĺžiť pápežovu cestu do Libanonu 12. – 13. júna o jeden deň, aby sa mohol 14. júna v Jeruzaleme stretnúť s Kirillom. viac František sa však neskôr rozhodol, že to neurobí.

František v rozhovore povedal, že keď mal 16. marca 40-minútovú videokonferenciu s Kirillom, patriarcha polovicu z nej strávil čítaním z listu papiera “so všetkými ospravedlneniami vojny”.

Moskva opisuje svoju akciu na Ukrajine ako “špeciálnu operáciu” na demilitarizáciu a “denacifikáciu” svojho suseda. Päťdesiatpäťročný Kirill považuje vojnu za ochranný val proti Západu, ktorý považuje za dekadentný, najmä v súvislosti s akceptovaním homosexuality.

“My (pápež a Kirill) sme pastieri toho istého Božieho ľudu. Preto musíme hľadať cesty mieru, zastaviť paľbu zbraní. Patriarcha sa nemôže stať Putinovým oltárnikom,” nechal sa počuť František.

Pápež tiež povedal, že keď sa 21. apríla stretol s Viktorom Orbánom, maďarský premiér mu povedal, že “Rusi majú plán, že všetko sa skončí 9. mája”, čím narážal na výročie oslobodenia Ruska na konci druhej svetovej vojny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že toto výročie nebude mať žiadny vplyv na vojenské operácie Moskvy na Ukrajine.

zdroj: reuters.com

 

Podobné články

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku len 28 rokov náhle zomrel známy mladý herec!

Zomrel herec Nickelodeon a Disney Channel Jansen Panettiere, brat herečky Hayden Panettiere.…

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 88 rokov zomrela ďalšia herecká legenda!

Herec Josef Somr zomrel vo veku 88 rokov. Vo filmoch stvárnil viac…

SMUTNÁ SPRÁVA: Vo veku len 34 rokov zomrel známy spevák. Ostali po ňom dve malé deti!

Tom Parker, spevák britskej chlapčenskej skupiny The Wanted, zomrel vo veku 33…

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Dvanásťročné dievča NEPREŽILO kúpanie s kamarátmi, pod vodou bola 15 minút!

V utorok večer došlo k tragédii pri odvale Jeremenko v Ostrave. Dvanásťročné…