Categories: Zahraničné správy

Výbuch metánu v bani: Minimálne dvaja ľudia zahynuli, hľadá sa baník a sedem záchranárov!

V bani Pniówek v Sliezskom vojvodstve v susednom Poľsku prebieha záchranná operácia. V noci tam došlo k dvom výbuchom metánu. Jeden baník a sedem záchranárov sú stále nezvestní.

Do nemocnice už bolo prevezených 12 baníkov, z toho deväť s rozsiahlymi popáleninami. – K dvom zraneným osobám v bani Pniówek v Pawłowiciach (Sliezsko), ktorá patrí spoločnosti Jastrzębska Spółka Węglowa, sa záchranári dostali v stredu ráno; lekár konštatoval ich smrť, informovala spoločnosť JSW.

Ako informoval vedúci komunikačného tímu JSW Tomasz Siemieniec, po polnoci v bani Pniówek v Pawłowiciach pravdepodobne došlo k požiaru metánu v stene N-6 na úrovni 1000 metrov, v dôsledku čoho sa zranilo 15 pracovníkov.

– Prebieha záchranná operácia. Máme dve potvrdené úmrtia. Záchranári stále hľadajú osem ľudí. Rád by som vám pripomenul, že 15 minút po polnoci došlo k prvému výbuchu metánu, po ktorom nasledoval sekundárny výbuch na úrovni 1 000 metrov. V nebezpečnej zóne sa nachádzalo 42 baníkov. Dvanásť z nich bolo prevezených na povrch; zostávajú v sliezskych nemocniciach. Na akcii sa zúčastňuje trinásť záchranných tímov,” uviedol dnes po ôsmej hodine ráno hovorca spoločnosti JSW Sławomir Starzyński.

Spoločnosť JSW pôvodne informovala o troch osobách, s ktorými nebol žiadny kontakt. Počas záchrannej operácie však došlo k sekundárnemu výbuchu. Ako dodal Starzyński, mimo kontaktu bolo celkovo 10 ľudí, teraz osem. To je jeden baník a sedem záchranárov.

“Moje myšlienky a modlitby sú s rodinami zosnulých baníkov KWK Pniówek. Boj o nájdenie nezvestných stále pokračuje,” – Premiér Mateusz Morawiecki napísal na Twitteri. Ubezpečil tiež, že je v neustálom kontakte so sliezskym guvernérom. “Okamžite organizujeme pomoc,” – dodal.

zdroj: tvn24.pl

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago