Categories: Domáce správy

Vesmírne divadlo nad Slovenskom: Meteor bude padať každé 3 minúty. Kedy je ideálny čas na pozorovanie?

Slovensko sa v nasledujúcich dňoch môže tešiť na nádherné vesmírne divadlo, kedy bude každé tri minúty padať meteor.

Meteorický roj Lyridy si budeme môcť užiť až do 25. apríla každú noc. Vyvrcholenie tohto fascinujúceho úkazu príde v sobotu 22. apríla, pričom ideálny čas na pozorovanie bude v nedeľu 23. apríla krátko pred úsvitom, informuje iMeteo.sk.

V priebehu vrcholu meteorického roja spadne približne 20 meteorov za hodinu. Medzi najkrajšie z nich patria lyridské ohnivé gule, ktoré zanechávajú za sebou dlhý meteorický chvost. Aby ste si mohli užiť toto vesmírne predstavenie čo najlepšie, astronómovia odporúčajú nájsť si miesto bez svetelného smogu a ľahnúť si na chrbát s nohami otočenými na východ.

Aby sa vaše oči dokonale prispôsobili tmavej oblohe, je potrebné im dopriať zhruba 20 až 30 minút. Po uplynutí tejto doby budete schopní pozorovať aj menej viditeľné meteory a naplno si vychutnať tento jedinečný vesmírny zážitok. Nezmeškajte túto príležitosť a pripravte sa na nezabudnuteľný meteorický roj, ktorý zasvieti na slovenskej oblohe.

Vzhľadom na skutočnosť, že ideálny čas na pozorovanie Lyridov je krátko pred úsvitom, môže byť zaujímavé pozorovanie spojiť s výletom na miesto s čo najmenším svetelným znečistením. Možno tak zažijete nielen nevídanú podívanú na oblohe, ale aj príjemný čas strávený s prírodou či s priateľmi a rodinou.

Meteorický roj Lyridy sa opakuje každý rok v období od 16. do 25. apríla a je súčasťou väčšieho meteorického prúdu, ktorý vznikol zo zbytkov kométy C/1861 G1 Thatcher. Tento úkaz je známy už viac ako 2 700 rokov a patrí medzi najstaršie pozorované meteorické roje.

Nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť pozorovať nádherný vesmírny úkaz, ktorý sa na oblohe objaví už o pár dní. Pripravte sa na zážitok plný hviezdnych ohňostrojov a lyridských ohnivých gulí, ktoré budú padať z oblohy priamo pred vašimi očami.

zdroj: imeteo.sk

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago