Categories: Zahraničné správy

Šokujúca správa: Po krátkej chorobe zomrel slávny herec zo známeho seriálu!

Zomrel herecký veterán Mark Margolis, ktorý sa presadil ako mafián vo filme Zjazvená tvár, ale o desaťročia neskôr sa stal známym najmä vďaka svojmu nezmazateľnému, hrôzostrašnému stvárneniu pomstychtivého bývalého drogového kráľa v televíznom seriáli Breaking Bad. Mal 83 rokov.

Herec zomrel vo štvrtok v nemocnici Mount Sinai v New Yorku po krátkej chorobe, ako uviedol jeho syn Morgan Margolis.

Margolis bol v roku 2012 nominovaný na cenu Emmy za vynikajúceho hosťujúceho herca v seriáli Breaking Bad v úlohe Hectora “Tio” Salamanca, starého vraždiaceho dona, ktorý po mŕtvici nebol schopný hovoriť. Tento herec však nepotreboval dialógy; komunikoval prostredníctvom mimiky a niekedy hrozivo používal barmanský zvonček pripevnený na svojom vozíku.

Veľká časť príbehu jeho postavy sa neskôr odohrala v seriáli Better Call Saul, v ktorom hosťoval v rokoch 2016 až 2022. Margolis uviedol, že pri stvárnení kráľa čiastočne vychádzal z vlastnej skúsenosti so starostlivosťou o príbuzného, ktorý utrpel mŕtvicu.

Na sociálnych sieťach sa obdivovatelia podelili o scény s Hektorom – najmä o jeho výbušnú smrť. Margolis bol na oficiálnom účte X (predtým Twitter) seriálu “Breaking Bad” oslavovaný ako “nesmierne talentovaný” herec, “ktorý – svojimi očami, zvončekom a veľmi málo slovami – premenil Hectora Salamanca na jednu z najnezabudnuteľnejších postáv v histórii televízie”. A hviezda seriálu, Bryan Cranston, na Instagrame pochválil svojho hereckého kolegu a povedal, že bol “zábavný a pútavý mimo natáčania a (v prípade ‘Breaking Bad’ a ‘Your Honor’) zastrašujúci a desivý na pľaci. Jeho tichá energia popierala jeho zlomyseľnú povahu a zvedavú myseľ.”

Margolis bol známy aj z mnohých filmových úloh, najmä vo filmoch Darrena Aronofského: “Requiem za sen”, “Fontána”, “Noe”, “Čierna labuť”, “Wrestler” a “Pí”. Jeho prelomovou filmovou úlohou však bol mafián Alberto “Tieň” vo filme Briana de Palmu “Zjazvená tvár” z roku 1983, kde si zahral Tonyho Montanu v podaní Al Pacina, ktorý Alberta slávne zastrelí skôr, ako ten stihne odpáliť bombu v aute a zabiť nevinnú ženu a jej deti.

Ďalšie filmové úlohy: “Aféra Thomasa Crowna”, “Gone Baby Gone”, “Ace Ventura: a “Stand Up Guys”.

Margolis sa narodil v roku 1939 vo Filadelfii a herectvo študoval v New Yorku u známej učiteľky Stelly Adlerovej. “Zvykla som si hovoriť, že ak je Boh žena, toto je on,” povedala Margolisová v rozhovore o Adlerovej v roku 2022.

Na začiatku svojej kariéry sa zameral na javisko, účinkoval v desiatkach predstavení mimo Broadwaya, vrátane Public Theater v New Yorku, a na Broadwayi v krátkom predstavení “Infidel Caesar”, ktoré bolo založené na Shakespearovom “Júliusovi Caesarovi”, ale odohrávalo sa na Kube. “Hra sa rozpadla asi za štyri týždne,” uvažoval Margolis v rozhovore v roku 2022. “Bola krásna, ale predbehla svoju dobu.” Založil tiež Blue Dome, zájazdový divadelný súbor.

Hoci je Margolis známy najmä zo seriálov Breaking Bad a Better Called Saul, medzi jeho početné televízne úlohy patria aj The Equalizer, Oz, American Horror Story: Azyl”, “Crossing Jordan”, “Californication” a “The Affair”. Naposledy sa objavil v piatich epizódach seriálu “Your Honor” televízie Showtime ako mafiánsky kráľ.

Jeho úlohy na veľkom plátne zahŕňali približne 70 filmov, naposledy “Zlomený vojak” Matthewa Coppolu z roku 2022 so Sophie Turner a zosnulým Rayom Liottom.

Margolisa prežila jeho 61-ročná manželka Jacqueline Margolisová a jeho syn Morgan, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Knitting Factory Entertainment. Rodina plánuje súkromnú rozlúčku a pohreb.

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago