Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrela herečka Blanka Bohdanová, známa z divadla i filmu

Vo veku 91 rokov zomrela v nedeľu v pražskej nemocnici emeritná členka Národného divadla, herečka a držiteľka Thálie Blanka Bohdanová. Informoval o tom hovorca divadla Tomáš Staněk. V rokoch 1966 až 2010 bola členkou činohry Národného divadla. 

Držiteľ Ceny Thálie a dvoch Cien Františka Filipovského za dabing stvárnila za posledných 50 rokov v Národnom divadle viac ako 80 úloh. Svoj temperament vniesla do úloh Manon Lescaut, Desdemony v Othellovi, Leonory v Torquatovi Tassovi, vášnivej Kleopatry, panovačnej Lady Macbeth a Celestíny.

“Herečky sa z mileniek stávajú matkami a starými matkami,” komentovala neskôr svoj vekový herecký prechod.

V roku 2001 získala Cenu Thálie za výkon vo filme Gin Game, v ktorom bol jej partnerom Josef Somr. V roku 2014 získala druhú cenu Thalia za celoživotné dielo.

Na striebornom plátne debutovala v roku 1958 vo filme Občan Brych. Hrala aj v úspešných filmoch Romeo, Júlia a tma a Tretí, ako aj v drámach Obžalovaný a Dita Saxová. V 80. rokoch sa objavila v komédii Keď rozvod, tak rozvod alebo vo filme Poklad grófa Chamarré.

Hrala aj v televíznych seriáloch My všetci školou povinní, Tretie poschodie a po novembri v Živote na zámku a v hoteli Herbich.

Bohdanová, ktorá sa narodila v roku 1930 v Plzni, hrala od piatich rokov v divadle a absolvovala baletnú prípravu, ale počas nacistickej okupácie študovala na obchodnej akadémii. Po vojne vyštudovala brnenskú Akadémiu múzických umení.

Svoju kariéru začala v Pardubiciach, ale od roku 1957 účinkovala v Mestských divadlách pražských a potom v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1966 pôsobila v Národnom divadle, kde odohrala 80 úloh, ale po invázii vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 dostávala len menšie úlohy. “Nestačilo mi, že som v najlepšom hereckom veku,” priznala neskôr.

Vtedy sa viac venovala maľovaniu. “Maľovanie ma zachránilo, keď som bol odrezaný od divadelnej práce, a ja som si ho nechal. Maľovanie je niečo úžasné a slobodné, dokonca ma to chráni aj teraz v mojom starobe,” povedala minulý rok.

S Národným divadlom sa rozlúčila v roku 2010. Neskôr pôsobila ako herečka v Činohernom klube v Prahe. “Človek by mal odísť, keď ho ešte niekto chce, nie keď mu prekáža,” povedala neskôr o svojom odchode z Národného divadla.

Bohdanovej talent na slovo a podmanivý hlas ju priviedli do rozhlasu. Za svoje celoživotné majstrovstvo v dabingu (prepožičala hlas Marilyn Monroe v úlohe Sugar vo filmovej klasike Niekto to rád horúce) získala v roku 1997 prestížnu Cenu Františka Filipovského.

“Posledná rozlúčka sa uskutoční v rodinnom kruhu,” povedal hovorca Staněk.

zdroj: novinky.cz, twitter, youtube

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago