Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 89 rokov zomrel legendárny herec, vinili ho za vraždu manželky!

Robert Blake, umelec ocenený cenou Emmy, ktorý sa stal známym, keď ho súdili a oslobodili v prípade vraždy jeho manželky, zomrel vo štvrtok vo veku 89 rokov.

Vo vyhlásení vydanom v mene jeho netere Noreen Austinovej sa uvádza, že Blake zomrel na srdcovú chorobu obklopený rodinou doma v Los Angeles.

Blake, hviezda televízneho seriálu zo 70. rokov “Baretta”, kedysi dúfal v návrat, ale nikdy sa nezotavil z dlhého utrpenia, ktoré sa začalo zastrelením jeho manželky Bonny Lee Bakleyovej pred reštauráciou v Studio City 4. mája 2001. Príbeh ich podivného manželstva, dieťaťa, ktoré sa z neho narodilo, a jeho násilného konca bol hollywoodskou tragédiou, ktorá sa odohrala na súde.

Blake, ktorý bol kedysi oslavovaný ako jeden z najlepších hercov svojej generácie, sa stal známejším ako stredobod skutočného súdneho procesu o vražde, príbehu bizarnejšieho ako všetky ostatné, v ktorých hral. Mnohí si ho nepamätali ako drsnú tmavovlasú hviezdu filmu Baretta, ale ako prízračného bielovlasého obžalovaného z vraždy.

V rozhovore pre agentúru Associated Press v roku 2002, keď bol vo väzení a čakal na súdny proces, si sťažoval na zmenu svojho postavenia u fanúšikov v celej krajine: “Bolelo to, pretože Amerika je jediná rodina, ktorú som mal.”

Bol neoblomný, že svoju manželku nezabil, a porota ho nakoniec oslobodila. Civilná porota ho však uznala zodpovedným za jej smrť a nariadila mu zaplatiť Bakleyovej rodine 30 miliónov dolárov, čo ho poslalo do konkurzu. Dcéru, ktorú mal s Bakleyovou, Rose Lenore, vychovávali iní príbuzní a roky sa s Blakeom nestretávala, až kým sa v roku 2019 nerozprávali. Pre časopis People povedala, že ho volala “Robert”, nie “otec”.

Bol to neslávny koniec života, ktorý od detstva prežíval v centre pozornosti. V mladosti hral v komédiách “Our Gang” a účinkoval vo filmovej klasike “Poklad na Sierra Madre”. V dospelosti ho ocenili za stvárnenie skutočného vraha Perryho Smitha vo filme podľa skutočného kriminálneho bestselleru Trumana Capoteho “In Cold Blood”.

Jeho kariéra vyvrcholila v televíznom policajnom seriáli “Baretta” z rokov 1975 – 1978. Hral v ňom detektíva, ktorý nosil na ramene domáceho miláčika kakadu a rád sa maskoval. Bol typickým predstaviteľom jeho špecializácie, stvárňoval drsných chlapov s mäkkým srdcom a jeho charakteristickou líniou: Často sa citoval výrok: “Nerob zločin, ak nemôžeš sedieť”.

Blake získal v roku 1975 za stvárnenie Tonyho Baretta cenu Emmy, hoci v zákulisí seriálu sa strhli spory týkajúce sa temperamentnej hviezdy. Získal si povesť jedného z najlepších hollywoodskych hercov, ale jedného z najťažších na prácu. Neskôr priznal, že na začiatku svojho života bojoval so závislosťou od alkoholu a drog.

V roku 1993 získal Blake ďalšiu cenu Emmy za titulnú postavu vo filme Súdny deň: Príbeh Johna Lista, kde stvárnil jemného, cirkevne založeného muža, ktorý zavraždil svoju manželku a tri deti.

Blakeova kariéra sa spomalila dávno pred súdnym procesom. Po polovici 80. rokov sa na plátne objavil len niekoľkokrát; jeho posledným projektom bol film Davida Lyncha “Lost Highway”, uvedený v roku 1997. Podľa jeho netere Blake strávil posledné roky “užívaním si džezovej hudby, hraním na gitare, čítaním poézie a sledovaním mnohých filmov hollywoodskej klasiky”.

Narodil sa ako Michael James Gubitosi 18. septembra 1933 v Nutley v New Jersey. Jeho otec, taliansky prisťahovalec, a matka, talianska Američanka, chceli, aby ich tri deti uspeli v šoubiznise. Ako dvojročný Blake vystupoval s bratom a sestrou v rodinnom vaudeville s názvom “The Three Little Hillbillies”.

Keď sa rodičia presťahovali do Los Angeles, matka našla pre deti prácu ako filmový komparz a malého Mickeyho Gubitosiho si z davu vybrali producenti, ktorí ho obsadili do komédií “Our Gang”. V seriáli účinkoval päť rokov a zmenil si meno na Bobby Blake.

Ďalej spolupracoval s hollywoodskymi legendami, v roku 1946 si zahral mladého Johna Garfielda vo filme “Humoreska” a malého chlapca, ktorý predá Humphreymu Bogartovi rozhodujúci žreb v oscarovom filme “Poklad na Sierra Madre”.

V dospelosti získal vážne filmové úlohy. Najväčší prelom nastal v roku 1967 vo filme “In Cold Blood”. Neskôr nasledovali filmy ako “Povedz im, že je tu Willie Boy” a “Electra plachtí v modrom”.

V roku 1961 sa Blake oženil s herečkou Sondrou Kerrovou a mali dve deti, Noaha a Delinah. Rozviedli sa v roku 1983.

Osudové stretnutie s Bakleym sa uskutočnilo v roku 1999 v džezovom klube, kam chodil utiecť pred samotou.

“Bol som tu, mal som 67 alebo 68 rokov. Môj život bol pozastavený. Moja kariéra sa zastavila,” povedal v rozhovore pre agentúru AP. “Dlho som bol sám.”

Povedal, že nemal dôvod Bakleyovú nemilovať: “Vytiahla ma z tribúny a vrátila ma späť do arény. Mal som pre čo žiť.”

Keď Bakleyová porodila dievčatko, ako otca uviedla Christiana Branda – syna Marlona. Testy DNA však ukázali na Blakea.

Blake prvýkrát videl dievčatko, ktoré dostalo meno Rosie, keď malo dva mesiace, a stalo sa stredobodom jeho života. Kvôli dieťaťu sa oženil s Bakleyovou.

“Rosie je moja krv. Rosie ma volá,” povedal. “Nepochybujem o tom, že Rosie a ja spolu odídeme do západu slnka.”

Prokurátori by tvrdili, že plánoval Bakleyho zabiť, aby získal dieťa do výlučnej starostlivosti, a na túto prácu sa pokúšal najať nájomných vrahov. Dôkazy však boli zmätené a porota túto teóriu zamietla.

Poslednú noc, ktorú prežila, Blake a jeho 44-ročná manželka večerali v reštaurácii Vitello’s v susedstve. Tvrdil, že ju zastrelili, keď ju nechal v aute a vrátil sa do reštaurácie po pištoľ, ktorú tam nechtiac nechal. Polícia bola spočiatku bezradná a Blakea zatkli až rok po spáchaní zločinu.

Kedysi bohatý muž minul milióny na svoju obhajobu a skončil na sociálnom zabezpečení a dôchodku hereckej asociácie.

V rozhovore pre agentúru AP v roku 2006, rok po oslobodení, Blake povedal, že dúfa, že sa mu podarí obnoviť kariéru.

“Chcel by som podať svoj najlepší výkon,” povedal. “Chcel by som Rosie zanechať odkaz o tom, kto som. Ešte nie som pripravený na psa a rybársky prút. Chcel by som každý večer chodiť spať so zúfalstvom, že sa každé ráno zobudím a vytvorím nejaké kúzlo.”

zdroj: apnews.com

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago