Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 89 rokov zomrel jeden z najvýznamnejších spisovateľov našej doby!

Cormac McCarthy, uznávaný autor ‘The Road’ a ‘No Country for Old Men’, zomrel vo veku 89 rokov.

Cormac McCarthy, Pulitzerovou cenou ocenený spisovateľ, ktorý svojimi hustými a krehkými prózami čitateľov zaviedol od južných Appalachov po púštny juhozápad v románoch ako “The Road”, “Blood Meridian” a “All the Pretty Horses”, zomrel v utorok vo veku 89 rokov. Vydavateľstvo Alfred A. Knopf oznámilo, že McCarthy zomrel na prírodné príčiny vo svojom dome v Santa Fe, v Novom Mexiku.

McCarthy, ktorý vyrastal v Knoxville v Tennessee, bol porovnávaný s Williamom Faulknerom pre svoj rozsiahly, starozákonný štýl a vidiecke prostredie. McCarthyho témy, podobne ako Faulknerove, boli často temné a násilné a dramatizovali, ako minulosť prekonáva prítomnosť. Naprieč drsnými a nepriateľskými krajinami a zanedbanými pohraničnými komunitami umiestnil tulákov, zlodejov, prostitútky a starých, zlomených mužov, všetkých neschopných uniknúť osudom, ktoré pre nich boli určené ešte pred ich narodením.

McCarthyho vlastný príbeh bol jedným z oneskorených a pokračujúcich úspechov a popularity. Málo známy verejnosti vo veku 60 rokov, stal sa jedným z najuznávanejších a najúspešnejších spisovateľov krajiny, napriek tomu, že sa zriedka rozprával s tlačou. Komerčne sa presadil v roku 1992 s knihou “All the Pretty Horses” a v priebehu nasledujúcich 15 rokov získal Národnú knižnú cenu a Pulitzerovu cenu, bol hosťom v šou Oprah Winfreyovej a jeho román “No Country for Old Men” bol adaptovaný bratmi Coenovcami do filmu, ktorý získal Oscara.

Jeho román “The Road”, drsný príbeh o otcovi a synovi, ktorí blúdia po zničenej krajine, priniesol mu jeho najširšie publikum a najvyššie uznanie. Získal Pulitzerovu cenu za beletriu v roku 2007 a bol vybraný Oprah Winfreyovou pre jej knižný klub. Po “The Road” sa o McCarthyovi počas nasledujúcich 15 rokov málo hovorilo a predpokladalo sa, že jeho kariéra je ukončená.

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago