Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 84 rokov zomrel slávny módny návrhár, vytvoril ikonické modely, aj vône! Osudnou mu bola rakovina pečene!

Minulý týždeň v piatok 5. augusta zomrel vo veku 84 rokov japonský módny návrhár a humanista Issei Miyake. Príčinou bola rakovina pečene. Bol známy svojím skladaným, nemačkaným oblečením a tiež čiernym rolákom, ktorý si veľmi obľúbili ľudia, ako napríklad zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs. Jeho meno sa stalo synonymom hospodárskeho rastu Japonska v 80. rokoch.

Ako dieťa sa chcel Miyake stať športovcom alebo tanečníkom a nakoniec našiel svoju vášeň pre oblečenie v módnych časopisoch svojej sestry.

Študoval dizajn v Tokiu a Paríži, kde pracoval so slávnymi návrhármi, ako sú Hubert de Givenchy a Guy Laroche.

V roku 1969 sa presťahoval do New Yorku, navštevoval kurzy angličtiny na Kolumbijskej univerzite a pracoval pre návrhára Geoffreyho Beena. O rok neskôr sa vrátil do Tokia, kde si založil vlastné štúdio špecializujúce sa na dámske odevy pod názvom Miyake Design Studio.

V roku 2009 v článku pre New York Times napísal, že nechce, aby si ho pamätali ako “dizajnéra, ktorý prežil” atómové bombardovanie, pretože sa narodil v Hirošime v roku 1938.

“Keď zavriem oči, stále vidím veci, ktoré by nikto nemal zažiť. Snažil som sa ich, hoci neúspešne, hodiť za hlavu a myslieť na veci, ktoré sa dajú vytvoriť, nie zničiť, a ktoré prinášajú krásu a radosť,” napísal Miyake a vysvetlil, že ho módny dizajn priťahuje, “pretože je kreatívny, moderný a optimistický”.

V 80. rokoch 20. storočia vyvinul novú metódu plisovania skladaním látok medzi vrstvami papiera a ich následným tepelným lisovaním. Jeho práca zahŕňala tradičné ručné remeslá, ako aj nové technológie.

Neskôr pod svojou značkou Issey Miyake vytvoril viac ako tucet kolekcií pánskej a dámskej módy vrátane hodiniek a parfumov. V roku 1997 odišiel do dôchodku a venoval sa výskumu.

“Odmietal akékoľvek náznaky, že to, čo robí, je umenie, hoci to bolo často tak úchvatne transcendentné, že bolo ťažké uvažovať o tom inak. Namiesto toho v rozhovoroch a v mnohých knihách a výstavách venovaných jeho práci Miyake zdôrazňoval, že jednoducho tvorí veci,” uviedol Business of fashion.

Presadil sa ako najväčší humanista módy. Jeho oblečenie bolo mnohostrannou oslavou života: pohybu, energie, zážitkov a nákazlivej radosti, ktorá bola v móde vzácna.

zdroj: theguardian.com

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago