Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 78 rokov odišiel na večný odpočinok legendárny hudobník! Usudným mu bol zápal mozgových blán!

Zomrel Jeff Beck, gitarový virtuóz, ktorý posúval hranice blues, jazzu a rock’n’rollu, ovplyvnil celé generácie gitaristov a stal sa známym ako gitarista gitaristov. Mal 78 rokov.

Beck zomrel v utorok po “náhlom ochorení na bakteriálnu meningitídu”, uviedli jeho zástupcovia vo vyhlásení zverejnenom v stredu. Miesto jeho pobytu nebolo bezprostredne známe.

“Jeff bol taký milý človek a vynikajúci ikonický, geniálny gitarista – nikdy nebude ďalší Jeff Beck,” napísal na Twitteri medzi mnohými poctami Tony Iommi, gitarista skupiny Black Sabbath.

Beck sa najprv preslávil ako člen skupiny Yardbirds a potom sa vydal na sólovú dráhu, ktorá zahŕňala hard rock, jazz, funky blues a dokonca aj operu. Bol známy svojou improvizáciou, láskou k harmonike a whammy baru na svojej obľúbenej gitare Fender Stratocaster.

“Jeff Beck je najlepší gitarista na svete,” povedal Joe Perry, gitarista skupiny Aerosmith, v roku 2010 pre New York Times. “Je hlavou, rukami a nohami nad všetkými ostatnými, má taký talent, aký sa objaví len raz za jednu alebo dve generácie.”

Beck patril k panteónu rockových gitaristov z konca 60. rokov, ku ktorým patrili Eric Clapton, Jimmy Page a Jimi Hendrix. Beck získal osem cien Grammy a dvakrát bol uvedený do Rock and rollovej siene slávy – raz so skupinou Yardbirds v roku 1992 a druhýkrát ako sólový umelec v roku 2009. V zozname “100 najväčších gitaristov všetkých čias” časopisu Rolling Stone sa umiestnil na piatom mieste.

“Jeff dokázal nasmerovať hudbu z nadpozemského sveta,” napísal Page v stredu na Twitteri.

Beck hral na gitare s rôznymi spevákmi ako Luciano Pavarotti, Macy Gray, Chrissie Hynde, Joss Stone, Imelda May, Cyndi Lauper, Wynonna Judd, Buddy Guy a Johnny Depp. S Rodom Stewartom nahral dve platne – “Truth” z roku 1968 a “Beck-Ola” z roku 1969 – a jednu so 64-členným orchestrom, “Emotion & Commotion”.

“Mám rád v hudbe prvok chaosu. Tento pocit je vôbec najlepšia vec, pokiaľ ho nie je príliš veľa. Musí to byť v rovnováhe. Práve som videl Cirque du Soleil a prišlo mi to ako úplný organizovaný chaos,” povedal v roku 2014 pre Guitar World. “Ak by som to dokázal pretaviť do hudby, nie je to ďaleko od toho, čo by bolo mojím konečným cieľom, a to potešiť ľudí chaosom a krásou zároveň.”

K vrcholom Beckovej kariéry patrí spojenie s basgitaristom Timom Bogertom a bubeníkom Carmine Appiceom do silného tria, ktoré v roku 1973 vydalo album “Beck, Bogert and Appice”, turné s Brianom Wilsonom a Buddy Guyom a album “Rock ‘n’ Roll Party (Honoring Les Paul)”, ktorým vzdal hold zosnulému gitaristovi Lesovi Paulovi.

Medzi Beckove albumy patrí aj “Talking Book”, prelomový album Stevieho Wondera z roku 1972. Jeho nežne podané gitarové sólo v balade “Lookin’ For Another Pure Love” mu vynieslo Wonderovu vrelú výzvu “Do it Jeff”, ktorá bola zaradená na zostrih albumu.

Geoffrey Arnold Beck sa narodil v Surrey v Anglicku a navštevoval Wimbledon Art College. Jeho otec bol účtovník a matka pracovala v továrni na čokoládu. Ako chlapec zostrojil svoj prvý nástroj z krabice od cigár, rámčeka na obraz a strún z hračkárskeho lietadla riadeného rádiom.

Pôsobil v niekoľkých kapelách – vrátane Nightshift a The Tridents – predtým, ako sa v roku 1965 pripojil k Yardbirds, kde nahradil Claptona, ale len o rok neskôr ustúpil Pageovi. Počas jeho pôsobenia skupina vytvorila nezabudnuteľné single “Heart Full of Soul”, “I’m a Man” a “Shapes of Things”.

Beckovým prvým hitom bol v roku 1967 inštrumentálny singel “Beck’s Bolero”, na ktorom sa podieľali budúci členovia Led Zeppelin Page a John Paul Jones a bubeník The Who Keith Moon. Skupina Jeffa Becka – so Stewartovým spevom – bola neskôr objednaná na vystúpenie na hudobnom festivale Woodstock v roku 1969, ale jej vystúpenie bolo zrušené. Beck neskôr uviedol, že v skupine došlo k nepokojom.

“Videl som koniec tunela,” povedal v roku 2010 pre Rolling Stone.

Beck sa s Hendrixom priatelil a spoločne vystupovali. Pred Hendrixom sa väčšina rockových gitaristov sústredila na podobný štýl a technický slovník. Hendrix to rozbil na kusy.

“Prišiel a za jeden večer vynuloval všetky pravidlá,” povedal Beck pre Guitar World.

Beck sa spojil s legendárnym producentom Georgeom Martinom – známym ako “piaty Beatle” – aby mu pomohol vytvoriť žánrovo pestrú jazz-fusion klasiku “Blow by Blow” (1975) a “Wired” (1976). Spojil sa so Sealom na Hendrixovej pocte “Stone Free”, vytvoril jazz-fusion skupinu pod vedením syntetizátora Jana Hammera a albumom “Crazy Legs” si uctil rockabilly gitaristu Cliffa Gallupa. V roku 2016 vydal album “Loud Hailer”.

Beckovu gitarovú tvorbu možno počuť na soundtrackoch k filmom ako “Stomp the Yard”, “Shallow Hal”, “Casino”, “Líbánky vo Vegas”, “Dvojičky”, “Pozorovať a hlásiť” a “Malá veľká liga”. Beck nedávno absolvoval turné na podporu svojho albumu s Deppom “18” a bolo ho počuť na albume Ozzyho Osbourna “Patient Number 9”.

Beckova kariéra nikdy nedosiahla komerčný vrchol ako Claptonova. Bol perfekcionista, radšej nahrával kritikou dobre prijaté inštrumentálne nahrávky a na dlhé obdobie sa stiahol zo svetiel reflektorov a venoval sa reštaurovaniu historických automobilov. S Claptonom mali spočiatku napätý vzťah, ale v neskoršom období sa z nich stali priatelia a spoločne koncertovali.

Prečo títo dvaja čakali približne štyri desaťročia na spoločné turné?

“Pretože sme sa všetci snažili byť veľkými banánmi,” povedal Beck v roku 2010 pre Rolling Stone. “Až na to, že som nemal ten luxus hitov, ktoré má Eric.”

Becka prežila jeho manželka Sandra.

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago