Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 73 rokov zomrel legendárny hudobník. Osudnou sa mu stala rakovina!

George Winston, jeden z najpredávanejších inštrumentálnych klaviristov na svete počas svojho vrcholu v 80. a 90. rokoch, zomrel v nedeľu vo veku 73 rokov.

Oznámenie prišlo prostredníctvom jeho sociálnych médií a webovej stránky a uvádza, že “bezbolestne opustil tento svet počas spánku” po desaťročnom boji s rakovinou.

Winston začal svoju kariéru tým, že predvádzal to, čo nazýval “ľudovým klavírom”, hoci v neskorších rokoch sa to niekedy zaradilo do žánru New Age na vrchole tohto inštrumentálneho hnutia, alebo dokonca bolo zaradené pod klasickú hudbu, hoci sa vyhýbal akýmkoľvek týmto štítkom. Nahrával svoje prvé sólové klavírne album, “Ballads and Blues”, v roku 1972 pre značku Folkways, ale nestal sa domácnosťou až do vydania sezónne orientovaných albumov “Autumn” a “December” v rokoch 1980 a 1982.

Podľa jeho zástupcov predal viac ako 15 miliónov albumov. Winston získal Grammy za album “Forest” a bol nominovaný ďalších päťkrát. Jeho 16. a posledné album, “Night”, vydalo v máji 2022 RCA Records.

Jeho záujmy presahovali klavír, keďže tiež vydával nahrávky na akustickej gitare a harmonike. V skutočnosti si založil vlastnú značku, Dancing Cat Records, hlavne kvôli záujmu o vydávanie albumov umelcov hrajúcich na havajskú gitaru s uvoľnenými strunami. (Svoje vlastné albumy tiež vydával prostredníctvom svojho osobného odtlačku, s distribúciou cez Windham Hill do polovice roku 2000 a RCA potom.) Ale navždy bude predovšetkým identifikovaný ako jeden z najznámejších klaviristov konca 20. storočia.

Winston pokračoval v turné do konca roku 2022 a rezervoval si dátumy na neskoršie v roku 2023. Môže za sebou nechať nejaké posmrtné nahrávky; Winston povedal minulý rok, že v roku 2023 vydá svoj tretí album s piesňami Vincea Guaraldiho.

Winstona prežila sestra, synovec a neter. Rodina uviedla, že drží súkromnú pamiatku.

zdroj: variety.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago