Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 71 rokov zomrel oceňovaný hudobný skladateľ, klavirista, producent a príležitostný herec!

Japonský hudobný skladateľ, klavirista, producent a príležitostný herec Rjúiči Sakamoto zomrel vo veku 71 rokov. Na jeho žiadosť sa na pohrebe zúčastnila len jeho blízka rodina. Sakamoto na konci svojho života bojoval s rakovinou konečníka, ktorá sa rozšírila do pľúc.

Sakamoto začal svoju kariéru v roku 1977 ako člen elektronickej skupiny Yellow Magic Orchestra, spolu s Haruomim Hosonom a Jukihirom Takahašim. Spolu boli priekopníkmi viacerých žánrov elektronickej hudby.

Spolupracoval s mnohými hudobníkmi, ako David Sylvian, Arto Lindsay, Hector Zazou a Youssou N’Dour. Je držiteľom viacerých cien, vrátane Grammy, Oscara, BAFTA a dvoch Zlatých glóbusov. Sakamoto zložil hudbu k viac ako 30 filmom a spolupracoval s režisérom Bernardom Bertoluccim na filmoch Posledný cisár, Pod rúškom nebies a Malý Budha.

Okrem toho zložil soundtracky k filmom od Nagisy Óšimu, Pedra Almodóvara, Volker Schlöndorffa, Briana De Palmu a Alejandro Gonzáleza Iárritu. Sakamoto tiež pracoval ako skladateľ a scenárista pre anime a videohry. Zložil hudbu pre otvárací ceremoniál olympijských hier v Barcelone a jeho skladba Energy Flow sa stala prvým inštrumentálnym singlom na prvej priečke japonskej hitparády Oricon.

Sakamoto bol tiež známy svojim kritickým postojom k autorským právam, tvrdil, že sú zastarané a že hudobný svet ovládajú len niekoľko organizácií, ktoré okrádajú tvorcov a fanúšikov. Bol členom protijadrovej organizácie Stop Rokkašo a požadoval zatvorenie jadrovej elektrárne Hamaoka. V roku 2012 zorganizoval koncert No Nukes 2012, kde vystúpili skupiny Yellow Magic Orchestra a Kraftwerk.

Sakamoto bol tiež členom poroty na rôznych filmových festivaloch. V roku 2014 mu bola diagnostikovaná rakovina hrdla, ale jeho stav sa zlepšil. V roku 2021 mu však bola diagnostikovaná rakovina konečníka, ktorá neskôr metastázovala.

zdroj: apnews.com, reuters

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago