Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 71 rokov zomrel legendárny hokejista. Podľahol zákernej chorobe!

Vo veku 71 rokov zomrel skvelý hráč Toronta Maple Leafs Borje Salming, ktorý svojimi úspechmi a dlhou kariérou v NHL vydláždil cestu mnohým európskym hviezdam v 70. rokoch minulého storočia, informoval vo štvrtok jeho bývalý tím.

Salming, ktorý sa stal prvým švédskym hráčom uvedeným do Hokejovej siene slávy, v auguste oznámil, že mu bola diagnostikovaná progresívna nervová choroba amyotrofická laterálna skleróza (ALS).

“Borje bol priekopníkom hry a ikonou s nezlomným duchom a nespochybniteľnou húževnatosťou,” uviedol vo vyhlásení prezident Maple Leafs Brendan Shanahan.

“Pomohol otvoriť dvere Európanom v NHL a definoval sa svojou hrou na ľade a prínosom pre spoločnosť.”

Napriek svojmu boju s ALS Salming pred dvoma týždňami pricestoval do Toronta, kde mu pred dvoma zápasmi vzdali emotívnu poctu, pričom prvýkrát v histórii slávneho klubu nastúpila kompletne švédska základná zostava Maple Leafs.

Salmingova kariéra v NHL sa začala v roku 1973, keď podpísal zmluvu ako voľný hráč s Maple Leafs, kde strávil 16 sezón a potom odohral jednu sezónu v Detroite Red Wings.

Počas svojho pôsobenia v klube Maple Leafs predviedol Salming pozoruhodné zručnosti pri vedení puku s vynikajúcou defenzívnou hrou a stal sa jedným z najuznávanejších a najpopulárnejších hráčov Toronta.

Salming odohral za Toronto 1099 zápasov základnej časti a vytvoril tímový rekord v počte asistencií (620), pričom zaznamenal najviac gólov (148), bodov (768) a bodov v play-off (49) v histórii klubu.

Na medzinárodnej scéne Salming reprezentoval Švédsko na štyroch majstrovstvách sveta, troch Kanadských pohároch a olympijských hrách v roku 1992.

“Borje Salming, vynikajúci všestranný obranca a prvá švédska hviezda, ktorá kedy hrala v lige, bol rovnako fyzicky a psychicky odolný ako šikovný,” uviedol vo vyhlásení komisár NHL Gary Bettman.

“Vydal sa po stopách mnohých najlepších hráčov v histórii NHL a zároveň zbúral všetky stereotypy o európskych hráčoch, ktoré pred jeho príchodom v roku 1973 prevládali v lige obývanej takmer výlučne Severoameričanmi.”

zdroj: reuters.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago