Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 71 rokov zomrel člen legendárnej rockovej skupiny!

Vo veku 71 rokov zomrel v nedeľu Gary Rossington, posledný žijúci pôvodný člen skupiny Lynyrd Skynyrd, ktorý sa podieľal aj na jej založení. Príčina smrti nebola uvedená.

“S hlbokou sústrasťou a smútkom musíme oznámiť, že sme dnes stratili nášho brata, priateľa, člena rodiny, skladateľa a gitaristu Garyho Rossingtona,” napísala skupina na Facebooku. “Gary je teraz so svojimi bratmi a rodinou Skynyrd v nebi a hrá to pekne, ako vždy. Prosím, zachovajte Dalea, Mary, Annie a celú Rossingtonovu rodinu vo svojich modlitbách a rešpektujte súkromie rodiny v tomto ťažkom období.”

Rossington oklamal smrť viac ako raz, uviedol Rolling Stone. V roku 1976 prežil autonehodu, pri ktorej so svojím Fordom Torino narazil do stromu, čo inšpirovalo kapelu k varovnej piesni “That Smell”. O rok neskôr vyviazol z leteckej havárie v roku 1977, pri ktorej zahynuli spevák Ronnie Van Zant, gitarista Steve Gaines a sprievodná vokalistka Cassie Gaines, s dvoma zlomenými rukami, zlomenou nohou a prepichnutým žalúdkom a pečeňou.

“Bolo to zničujúce,” povedal v roku 2006 pre Rolling Stone. “Nemôžete o tom hovoriť len tak nezáväzne a nemať z toho žiadne pocity.”

V neskorších rokoch Rossington v roku 2003 podstúpil operáciu päťnásobného bypassu, v roku 2015 utrpel infarkt a absolvoval množstvo ďalších operácií srdca, pričom naposledy opustil skupinu Lynyrd Skynyrd v júli 2021, aby sa zotavil z ďalšieho zákroku. Na posledných koncertoch Rossington odohrával časti koncertov a niekedy sedel na celých vystúpeniach.

Rossington sa narodil 4. decembra 1951 v Jacksonville na Floride a po smrti otca ho vychovávala matka. Po stretnutí s bubeníkom Bobom Burnsom a basgitaristom Larrym Junstromom založil Rossington so svojimi novými priateľmi kapelu, ktorú sa snažili skĺbiť so svojou láskou k baseballu.

Podľa časopisu Rolling Stone to bolo počas osudného zápasu Little League, keď Ronnie Van Zant trafil line drive do lopatiek protihráča Boba Burnsa a spoznal svojich budúcich spoluhráčov z kapely. Rossington, Burns, Van Zant a gitarista Allen Collins sa v to popoludnie zišli v Burnsovom dome v Jacksonville, aby si zaspievali skladbu “Time Is on My Side” od Rolling Stone.

Skupina prijala názov Lynyrd Skynyrd – odkaz na podobne pomenovaného športového trénera na Rossingtonovej strednej škole a zároveň na postavu z novinkového hitu “Hello Muddah, Hello Fadduh” z roku 1963 – a v roku 1973 vydala svoj debutový album (vyslovuje sa ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd). Na albume, ktorý bol kolekciou blues-rocku s nádychom country a južanského soulu, sa nachádzali dnes už klasické skladby ako “Tuesday’s Gone”, “Simple Man” a “Gimme Three Steps”, ale práve záverečná, takmer desaťminútová skladba “Free Bird” sa stala vizitkou skupiny, a to najmä vďaka Rossingtonovej sugestívnej slide hre na jeho Gibson SG.

Rossington pre Rolling Stone povedal, že Skynyrd nikdy nepovažoval za tragickú skupinu, napriek všetkým drámam a úmrtiam, ktoré kapela zažila. “Nepovažujem to za tragédiu – považujem to za život,” povedal pri uvedení skupiny do Rokenrolovej siene slávy v roku 2006. “Myslím, že to dobré prevažuje nad tým zlým.”

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago