Categories: Domáce správy

Slováci, POZOR! Potravinári varujú: Skontrolujte si mrazničky, na našich pultoch sa objavilo nebezpečné mäso z Poľska!

Potravinoví inšpektori našli v obchode niečo nechutné. Vo vzorke mäsa zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie.

V rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Martin v prevádzke Mäsovýroba Kozák Anton s.r.o., Fatranská cesta 1685/26, 038 52 Sučany, odber vzorky výrobku „Kuracie štvrte chladené“, šarža 01/03122021, DS 10.12.2021, krajina pôvodu Poľsko, distribútor Mäsovýroba Anton Skurčák, Oravská Polhora 1043, 029 47 Oravská Polhora, dodávateľ P.P.H.U. „BIELA“ Stanislaw Biela, 34-407, Ciche, Staré Bystré 370A, Poľsko.

V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis.

Výrobok je toho času už po dátume spotreby.

Čo je salmonela a ktoré potraviny ju môžu obsahovať ?

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.
Mikrobiologické ohrozenia v potravinách sú hlavným zdrojom alimentárnych ochorení (ochorení z potravín). Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné, spôsobujú ochorenie salmonelózu.

Rady ako predchádzať ochoreniam z potravín kontaminovaných salmonelou:

Napriek tomu, že sa vykonáva systematická úradná kontrola výroby a predaja potravín, bezpečnosť potravín sa zabezpečuje predovšetkým preventívnym prístupom každého účastníka potravinového reťazca. Je veľmi dôležité, aby si aj spotrebiteľ osvojil celoživotné návyky pred požitím každého jedla alebo nápoja. Ochoreniu z potravín sa môžeme vyhnúť, keď sa budeme riadiť nasledovnými doporučeniami:

  • Pri nákupe potravín v obchodoch a bufetoch si treba všímať nielen dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale prezrieť si, či výrobok nevykazuje nezvyklý vzhľad, zafarbenie, tvar, pach – pretože mikrobiologickú kontamináciu samozrejme púhym okom nezbadáme. Takisto si treba prezrieť, či potravina, ktorá nesie označenie „vákuovo balená“ má neporušená a funkčný vákuovaný spotrebiteľský obal, či je uložená vo chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom.

  • Pred prípravou jedla aj počas jeho prípravy si vždy treba umývať ruky mydlom, aby sme znížili riziko prenosu Salmonely.

  • Pri príprave jedla sa môžu nebezpečné mikroorganizmy prenášať zo surových potravín do čerstvých alebo uvarených, ak sa použije tá istá doska na krájanie, nôž, nádoba, znečistené ruky a pod.

  • Riziko zo salmonely znížime na minimum, ak potraviny dôkladne pred požívaním prevaríme pri teplote 70 °C po dobu najmenej 15 minút. Zároveň sa odporúča jedlo po prevarení ihneď skonzumovať alebo schladiť a uložiť do chladničky.

  • V domácnosti uchovávame potraviny podľa podmienok skladovania, ktoré výrobca uvádza na spotrebiteľskom obale. Platia rovnako pre skladovanie potravín v predajniach i v domácnostiach.

zdroj: svps.sk, Nariadenie komisie (ES) č.2073/2005 z 15.novembra 2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny, (OJ L338/1)

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago