Categories: Zahraničné správy

POZOR! Lidl sťahuje z predaja tony mletého mäsa. Obsahuje vysoké množstvo antibiotík!

Štátna veterinárna správa v Českej republike nariadila maloobchodnému reťazcu Lidl stiahnuť z predaja takmer 17,5 tony bravčového mletého mäsa, pochádzajúce z Poľska. Dôvodom je 60-násobne prekročený povolený limit pre antibiotiká.

V Českej republike ho spracovala spoločnosť Maso Polička. Spotrebitelia by nemali mleté bravčové mäso konzumovať, ale môžu ho vrátiť do obchodu, kde ho kúpili, povedal ČTK za Štátnu veterinárnu správu (ŠVS) Petr Majer.

“Inšpektori SVS odobrali vzorku zo zásielky bravčového mäsa dovezeného z Poľska. Následné testovanie preukázalo výrazne nadlimitný obsah amoxicilínu vo vzorke. Zistená hladina bola 60-krát vyššia ako limit 50 mikrogramov na kilogram,” uviedli veterinári. Tovar bol do skladov spoločnosti Lidl odoslaný 3. októbra.

Podľa spoločnosti Maso Uzeniny Polička bola vzorka zachytená v rámci pravidelných kontrol, pričom ide o prvý nález antibiotík v histórii takýchto testov. Spoločnosť vykonáva ďalší odber vzoriek nad rámec legislatívnych povinností. Firma dodala, že je v úlohe poškodeného a začala právne konanie proti dodávateľovi mäsa.

Nadlimitným antibiotikom bol amoxicilín, ktorý patrí do skupiny penicilínov. “Penicilíny majú vo všeobecnosti nízku toxicitu, ale u niektorých osôb môžu spôsobiť alergické reakcie,” dodal hovorca.

“Vedenie spoločnosti Maso uzeniny Polička by chcelo zdôrazniť, že spoločnosť Lidl nie je zodpovedná za vzniknutú situáciu,” uviedla spoločnosť.

Nie je to jediný problém s poľskými potravinami, ktorý sa v poslednom čase objavil. Napríklad v lete veterinári varovali pred poľskou zmrzlinou Milka, ktorá obsahuje stopové množstvo karcinogénneho etylénoxidu. Išlo o 250 000 jednotlivých nanukov, 15 000 multibalení po šiestich a ôsmich kusoch a približne 37 000 balení zmrzliny v 480 mililitrových tubách.

V Českej republike platili predminulý rok od konca februára do konca marca mimoriadne opatrenia kvôli nálezu salmonely v približne 700-kilogramovej zásielke hovädzieho mäsa z Poľska a predchádzajúcemu nedostatku informácií o dovoze mäsa z bitúnku, ktorý zabíjal choré kravy v poľskom Mazovsku.

 

zdroj: ct24.ceskatelevize.cz, svscr.cz

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago