Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Výbuch a následný požiar ropnej rafinérii. Hlásia najmenej 12 obetí!

Pri výbuchu a požiari v blízkosti nelegálnej ropnej rafinérie v nigérijskej delte rieky Niger zahynulo v piatok najmenej 12 ľudí, uviedla polícia, hoci miestni obyvatelia hlásili oveľa vyšší počet obetí.

Výbuch v oblasti rady Emuoha v južnej časti štátu Rivers nastal pri ropovode, ktorý sa stal terčom útoku prevádzkovateľov nelegálnej rafinérie, ktorí sa snažili ukradnúť ropu, uviedla hovorkyňa štátnej polície Grace Iringe-Koko.

“Vieme, že došlo k výbuchu v súvislosti s bunkrovaním,” povedala a dodala, že úrady pracujú na určení počtu obetí a príčiny incidentu.

Ľudia z oblasti pre agentúru Associated Press uviedli, že pri požiari, ktorý zúril niekoľko hodín, mohli zahynúť desiatky ľudí a že obeťami boli väčšinou mladí ľudia, ktorí plánovali odčerpať ropu z ropovodu a prepraviť ju do nelegálnej rafinérie v najmenej piatich vozidlách.

Fyneface Dumnamene, výkonný riaditeľ organizácie Youths and Environmental Advocacy Centre, povedal, že iskra z výfukového potrubia autobusu naloženého galónmi ropy zapálila výbuch, keď sa vodič pokúšal odísť.

“Všetci v asi piatich vozidlách zhoreli,” povedal Dumnamene agentúre AP.

Nelegálne rafinérie sú v Nigérii, ktorá je jedným z najväčších producentov ropy v Afrike, výnosným biznisom. Rozšírené sú najmä v oblasti delty rieky Niger, bohatej na ropu, kde sa nachádza väčšina ropných zariadení v krajine.

Pracovníci v takýchto zariadeniach zriedkavo dodržiavajú bezpečnostné normy, čo vedie k častým požiarom, vrátane jedného v štáte Imo, pri ktorom minulý rok zahynulo viac ako 100 ľudí.

Nigéria prišla v období od januára 2021 do februára 2022 v dôsledku krádeží o ropu v hodnote najmenej 3 miliárd USD. Podozrivé podnikateľské subjekty sa často vyhýbajú regulačným orgánom tým, že zriaďujú rafinérie v odľahlých oblastiach, ako napríklad v Imo, uviedla minulý rok Nigérijská komisia pre reguláciu ťažby ropy (NUPRC).

 

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago