Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Pri zrážke kamióna s autobusom vezúcim seniorov ZAHYNULO najmenej 15 ľudí a ďalších 10 utrpelo zranenia!

Autobus, ktorý viezol seniorov do kasína, sa vo štvrtok na diaľničnej križovatke vo vidieckej časti kanadskej provincie Manitoba zrazil s návesom nákladného auta, pričom zahynulo 15 ľudí a ďalších 10 utrpelo zranenia, informovala polícia.

Rob Hill, veliaci dôstojník Kráľovskej kanadskej jazdnej polície v Manitobe, uviedol, že v autobuse sa viezlo 25 ľudí a úrady v Manitobe nasadili na miesto všetky svoje zdroje. Desať ľudí bolo prevezených do nemocníc.

Televízne stanice odvysielali zábery niečoho, čo vyzeralo ako veľká dodávka alebo autobus tlejúci v priekope neďaleko dopravného vozidla s rozbitým motorom na ceste. Chodník bol posiaty troskami – rozbitým sklom, veľkým nárazníkom a niečím, čo vyzeralo ako pomôcka na chôdzu. Na zemi bolo natiahnutých sedem modrých a žltých plachiet.

Nadporučík RCMP Rob Lasson povedal, že “momentálne sú vodiči autobusu aj nákladného auta nažive a v nemocnici”. Nepovedal, či sú medzi desiatimi uvedenými zranenými. Medzi mŕtvymi boli najmä seniori.

Lasson uviedol, že autobus smeroval na juh a na ceste mala byť značka Stop a daj prednosť v jazde. Povedal, že autobus prechádzal cez východné jazdné pruhy, keď do neho narazil kamión, ktorý išiel na východ, a dodal, že pre vyšetrovanie je rozhodujúce, kto mal prednosť v jazde.

“Verejnosť sa spamätáva a kladie si veľa otázok a ľudia sa snažia zistiť, či sa to týkalo ich blízkych,” povedal Lasson. “Smrť v takomto rozsahu pre nás nikdy nie je normálna.”

Miesto nehody sa nachádzalo v Carberry, meste vzdialenom 170 kilometrov západne od hlavného mesta Manitoby Winnipegu.

“Správa z Carberry v Manitobe je neuveriteľne tragická,” napísal na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. “Posielam hlbokú sústrasť tým, ktorí dnes prišli o svojich blízkych, a na zranených myslím.”

V luteránskom kostole v meste Dauphin v Manitobe bolo pre príbuzných zriadené centrum podpory rodiny. Polícia uviedla, že ľudia v autobuse boli z Dauphinu a jeho okolia.

Vlajky v zákonodarnom zbore v Manitobe boli spustené na pol žrde.

Hovorca kasína Sand Hills v Carberry povedal, že dodávka tam mala doraziť neskôr počas dňa.

Kim Armstrongová, správkyňa centra pre seniorov v Dauphine, uviedla, že autobus odišiel z centra pre seniorov vo štvrtok ráno.

Komunita seniorov v meste s približne 8 600 obyvateľmi je veľmi úzko prepojená a centrum je niekedy ako druhý domov, povedala.

“Je to obrovská strata toľkých jednotlivcov našej komunity a samozrejme je to šokujúce. Len sa modlíme za tých, ktorí prežili,” povedala.

Armstrongová povedala, že seniori a členovia komunity často chodia na výlety autobusmi na blízke podujatia alebo do kasín.

Spoločnosť prevádzkujúca kamióny vo svojom vyhlásení uviedla, že je nehodou zdrvená, ale má len obmedzené podrobnosti o tom, čo sa stalo.

“Budeme plne spolupracovať pri vyšetrovaní a ponúkneme akúkoľvek pomoc a podporu, ktorú budeme môcť,” povedal William Doherty, generálny riaditeľ spoločnosti Day & Ross.

Nirmesh Vadera, ktorý v čase nehody pracoval v podniku na okraji diaľnice, uviedol, že vyšiel von a na diaľnici uvidel dopravné vozidlo s rozbitým motorom. Autobus horel v tráve na okraji cesty. Prví záchranári sa podľa neho snažili dostať ľudí z horiaceho vozidla.

“Horí a všetci (hasiči) a zdravotnícka pomoc a všetci sa ich snažili dostať preč od ohňa,” povedal.

Nehoda vyvolala spomienky na haváriu autobusu v susednej provincii Saskatchewan v roku 2018, pri ktorej zahynulo 16 ľudí z druholigového hokejového tímu Humboldt Broncos. Lasson povedal, že vyšetrovatelia pri tejto nehode pomáhajú.

“Žiaľ, tento deň si v Manitobe a v celej Kanade budeme pamätať ako deň tragédie a neuveriteľného smútku,” povedal Hill, veliteľ RCMP.

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago