Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Obrovský požiar v sklade paliva: Zahynulo najmenej 17 ľudí vrátane dvoch detí!

Najmenej 17 ľudí vrátane dvoch detí zahynulo pri požiari skladu pohonných hmôt v Jakarte.
Po piatkovom nočnom požiari v sklade Plumpang štátnej energetickej spoločnosti Pertamina na severe Jakarty sú traja ľudia stále nezvestní a indonézski predstavitelia na druhý deň vyzvali na audit “všetkých zariadení a infraštruktúr na skladovanie pohonných hmôt” v krajine.
Šesťdesiat ľudí utrpelo zranenia, mnohí z nich boli vážne popálení, pričom stovky ďalších obyvateľov obytných oblastí v blízkosti skladu museli byť evakuované.
“Začalo sa to veľmi silným zápachom. Bol taký silný, že sa nám ťažko dýchalo,” povedal svedok Swastono Aji.
“Potom sme odchádzali z tejto oblasti, keď sme zrazu počuli veľmi hlasný výbuch.”
Indonézsky viceprezident Ma’ruf Amin v sobotu navštívil miesto činu a potvrdil, že 17 ľudí zahynulo a ďalších 60 bolo zranených.
Navrhol, aby sa sklad premiestnil ďalej od obytných štvrtí.
“Dúfam, že sa toto depo podarí premiestniť… tak, aby bolo bezpečnejšie a aby sa táto oblasť upravila tak, aby spĺňala požiadavky riadnej štvrte v hlavnom meste,” povedal.
Šéf národnej polície Listyo Sigit, ktorý tiež hovoril na mieste, uviedol, že najmenej traja ľudia sú stále nezvestní.
Najvyšší predstavitelia vyzvali na vyšetrenie príčiny požiaru a na audit energetických zariadení v krajine po niekoľkých nedávnych požiaroch.
“Po viacerých požiaroch… je jasné, že musíme vykonať audit všetkých zariadení a infraštruktúry na výrobu palív, najmä nádrží a rafinérií,” povedal v sobotu pre miestnu televíziu Metro TV Sugeng Suparwoto, šéf parlamentnej komisie pre energetiku.
V roku 2021 vypukol požiar v rafinérii Balongan v Západnej Jáve, ktorá tiež patrí spoločnosti Pertamina a je jedným z najväčších zariadení v Indonézii.
K požiarom v tom istom sklade došlo aj v rokoch 2009 a 2014, keď sa plamene rozšírili na 40 domov v okolí. Ani v jednom z týchto prípadov neboli hlásené žiadne obete.
Erick Thohir, minister pre štátne podniky, to uviedol v piatok neskoro večer v príspevku na Instagrame: “Poveril som spoločnosť Pertamina, aby tento prípad okamžite vyšetrila, a teraz sa sústredíme na pomoc ľuďom. V budúcnosti musí dôjsť k operatívnemu vyhodnoteniu.”
Ráno po požiari boli domy naukladané pri plote z ostnatého drôtu zariadenia spoločnosti Pertamina vyplienené a sčerneté, pričom zhoreli rady áut. Jedno dieťa stálo uprostred trosiek a skúmalo spálenú scénu, keď záchranári evakuovali jedného z mŕtvych vo vaku na telo.

“Bolo to ako bomba, ako mini apokalypsa. Bolo to nepredstaviteľné,” povedal 45-ročný svedok Jamilul Asror a vyzval úrady, aby ľudí premiestnili. “Spoločnosť Pertamina je bezohľadná. Tento sklad je príliš blízko.”

Zábery odvysielané v piatok večer ukazovali ľudí, ktorí kričali a utekali cez úzke cesty, pričom za nimi oblohu osvetľovalo peklo. Na obzore severnej Jakarty bolo vidieť ohnivú guľu a v pozadí kvílili sirény.

Armáda a spoločnosť Pertamina uviedli, že príčinu tragédie vyšetrujú. Šéf jakartských hasičov a záchranárov Satriadi Gunawan uviedol, že hasiči pôvodne dostali hlásenie, že v sklade prasklo potrubie.

Generálny riaditeľ ropnej a plynárenskej spoločnosti Nicke Widyawati uviedol, že dodávky paliva do krajiny neboli prerušené.

Úradujúci guvernér Jakarty Heru Budi Hartono povedal, že vláda zaplatí liečbu zranených, z ktorých mnohí zostali v sobotu v nemocnici.

Červený kríž v severnej Jakarte uviedol, že 342 ľudí bolo evakuovaných a že pre vysídlené osoby boli postavené štyri stany.

zdroj: theguardian.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago