Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Muž zastrelil svojich päť detí, svokru a manželku a následne spáchal samovraždu!

Podľa úradov a verejných záznamov muž z Utahu smrteľne postrelil svojich päť detí, svoju svokru a manželku a potom sa zabil dva týždne po tom, ako žena podala žiadosť o rozvod.

Polícia počas štvrtkovej tlačovej konferencie tiež odhalila, že policajti vyšetrovali 42-ročného muža a jeho rodinu “niekoľko rokov predtým”, čo naznačuje možné skoršie problémy v domácnosti. Šéf polície v Enochu Jackson Ames neposkytol bližšie informácie.

Vyšetrovatelia vedeli o žiadosti o rozvod, ale nevedeli, či bola motívom vraždy, povedal starosta Geoffrey Chesnut.

Vraždy otriasli malým mestečkom Enoch v južnom Utahu približne na polceste medzi Salt Lake City a Las Vegas. Nachádza sa v jednej z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich oblastí krajiny a komunity nových domov na veľkých pozemkoch tvoria predovšetkým početné rodiny, ktoré patria, ako väčšina v Utahu, k Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní, všeobecne známej ako mormónska cirkev. Mnoho obyvateľov pracuje a podniká v neďalekom Cedar City, meste s približne 35 000 obyvateľmi, ktoré slúži ako obchodné centrum pre Enoch, ktorý nemá vlastné centrum.

Zosnulí boli členmi tejto viery a v meste boli dobre známi. Mnohí obyvatelia slúžili v kostole spolu s členmi zavraždenej rodiny alebo chodili s deťmi do školy, uviedli predstavitelia mesta.

“Je to obrovská rana pre mnohé rodiny, ktoré strávili mnoho nocí s týmito osobami, ktoré sú teraz preč,” povedal Chesnut.

Manažér mesta Rob Dotson povedal, že ľudia “cítia stratu, cítia bolesť a majú veľa otázok”.

Členovia komunity sa vo štvrtok večer zišli, aby smútili a spievali piesne na súkromnej vigílii v kostole na ulici od domu, kde boli v predchádzajúci deň nájdené obete.

Úrady uviedli, že podľa ich názoru Michael Haight zabil svoju manželku, 40-ročnú Taushu Haightovú, svoju svokru a päť detí manželov. Zdá sa, že každé z nich malo strelné zranenia.

Tri dievčatá a dvaja chlapci boli vo veku od 4 do 17 rokov a boli medzi nimi aj sedemročné dvojčatá, uviedli úrady. Matka Taushy Haightovej, 78-ročná Gail Earlová, vraj zostala s rodinou, aby jej pomohla v ťažkom období.

Zo súdnych záznamov vyplýva, že Tausha Haightová podala 21. decembra žiadosť o rozvod. Jej právnik vo štvrtok uviedol, že Haightovej boli dokumenty doručené 27. decembra. Dôvody rozvodu neboli známe, čiastočne preto, že zákony štátu Utah utajujú podrobnosti rozvodového konania pred verejnosťou.

Tausha Haightová a ďalší členovia rodiny boli videní v noci pred vraždami v cirkevnej skupine pre mladé ženy, povedal Chesnut. Polícia bola v stredu popoludní vyslaná do domu rodiny na kontrolu po tom, ako niekto nahlásil, že začiatkom týždňa zmeškala stretnutie, uviedli predstavitelia mesta.

Rodinné masové vraždy sa stali znepokojujúco častou tragédiou v celej krajine. V roku 2022 ich bolo podľa databázy, ktorú zostavili USA Today, The Associated Press a Northeastern University, 17. Desať z nich boli vraždy a samovraždy a 14 bolo zastrelení. Databáza definuje masovú vraždu ako zabitie štyroch alebo viacerých ľudí bez útočníka.

James Park, ktorý zastupoval Taushu Haightovú v rozvodovom konaní, povedal, že nevyjadrila žiadne obavy, že by jej manžel fyzicky ublížil. Park odmietol poskytnúť bližšie informácie s odvolaním sa na vyšetrovanie vrážd. Povedal, že s Taushou Haightovou sa stretol len dvakrát, väčšinou nedávno v utorok, a “bola to neuveriteľne milá dáma”.

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová smútia spolu s komunitou Enocha. Vyzval na ďalšie kroky na zníženie násilia páchaného strelnými zbraňami, ktoré je v súčasnosti hlavnou príčinou úmrtí detí v USA.

Dom, v ktorom sa našli obete, bol vyzdobený vianočnými svetlami a nachádzal sa v štvrti novopostavených rodinných domov na hrebeni s výhľadom na Enoch. Je z neho výhľad na domy so zasneženými strechami a hory v diaľke. Polovica okolitého bloku bola ohradená policajnou páskou.

Oblasť Cedar City, v minulosti poľnohospodárska, sa mení vďaka novým subdivíziám. Diaľnicu na okraji mesta lemuje dobytok a ovce spolu s nápismi, ktoré propagujú “Nové domy na mieru” a rekreáciu v slávnych národných parkoch južného Utahu.

Sharon Huntsmanová z Cedar City prišla vo štvrtok ráno do susedstva s kyticou bielych kvetov. Povedala, že smrť hlboko otriasla okresom Iron County a plakala, keď kyticu podopierala do snehu na provizórnom pamätníku, kde susedia nechali plyšové zvieratá a kvety.

“Je to len jedna veľká komunita,” povedala. “Všetci máme jedného nebeského otca.”

Archívy miestnych novín zachytávajú momenty zo života Michaela Haighta počnúc fotografiou, na ktorej sa smeje ako bábätko v oznámení pri príležitosti jeho prvých narodenín. Bol v skautskom oddiele a absolvoval cirkevnú misiu v Brazílii.

V roku 2003 sa Haight oženil s Taushou Earlovou v cirkevnom chráme. Pochádzala z Overtonu v Nevade, asi dve hodiny južne od Cedar City, kde vyrastal. V dospelosti Haight pracoval ako poisťovací agent.

Na stránke Taushy Haightovej na Facebooku boli fotografie rodiny, na ktorých vyzerali šťastne v malebnom prostredí Utahu a pred veľkou sochou Ježiša.

Jennie Earlová, ktorá je Taushinou švagrinou a členkou Štátnej rady pre vzdelávanie v Utahu, zverejnila na Facebooku fotografiu Taushy a jej detí a napísala o “tvrdej súťaži” o to, kto bude ich obľúbenou tetou.

“Modlím sa, aby Kristova láska napravila naše zlomené srdcia a naplnila nás odpustením a pokojom,” napísala Earlová. Keď ju zastihla agentúra Associated Press, odmietla sa k tomu vyjadriť.

Členovia komunity, ktorí sa zišli na radnici v Enochu, aby si vypočuli štvrtkovú tlačovú konferenciu, uviedli, že je zdrvujúce povedať vlastným deťom, že ich rovesníci možno na druhý deň nebudú v škole.

“Povedali sme im to včera večer,” povedal člen mestskej rady Richard Jensen, otec ôsmich detí. “Zhromaždili sme ich pri rodinnej modlitbe. Povedali sme im, že jedna rodina v meste, všetci boli zabití a keď zajtra prídu do školy, je možné, že deti budú chýbať.”

zdroj: apnews.com

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago