Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Havária lietadla si vyžiadala deväť obetí vrátane štyroch vojakov!

Civilné lietadlo sa zrútilo po štarte z letiska vo východnom Sudáne, pričom zahynulo deväť ľudí vrátane štyroch príslušníkov armády, ktorí boli na palube lietadla, uviedla armáda, keďže konflikt v severovýchodnej časti africkej krajiny dosiahol v pondelok hranicu 100 dní a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal zmierniť.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že nedeľňajšiu haváriu v Port Sudáne, meste pri Červenom mori, ktoré bolo doteraz ušetrené ničivej vojny medzi armádou a mocnými polovojenskými jednotkami Rýchlej podpory, prežilo jedno dieťa.

Lietadlo Antonov sa zrútilo krátko po štarte z mestského letiska, uviedla armáda. Z havárie obvinila technickú poruchu. Vo vyhlásení neuviedla žiadne ďalšie podrobnosti.

Sudán sa ponoril do chaosu od polovice apríla, keď niekoľko mesiacov trvajúce napätie medzi armádou a RSF prepuklo do otvorených bojov v hlavnom meste Chartúm a na iných miestach krajiny.

“V Sudáne je to už 100 dní vojny, ktorá si vyžiadala ničivé obete na životoch a infraštruktúre, ale ešte horšie veci nás čakajú,” povedal William Carter, riaditeľ Nórskej rady pre utečencov v Sudáne.

Boje premenili Chartúm a ďalšie mestské oblasti na bojiská. Rozsiahly región Dárfúr zažil jedny z najhorších násilností v konflikte, pričom boje sa zmenili na etnické zrážky.

Pri zrážkach zahynulo viac ako 3 000 ľudí a viac ako 6 000 ďalších bolo zranených, uviedol minulý mesiac v televíznom komentári minister zdravotníctva Haitham Mohammed Ibrahim. Podľa lekárov a aktivistov je počet obetí pravdepodobne oveľa vyšší.

Podľa migračnej agentúry OSN viac ako 2,6 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov do bezpečnejších oblastí v Sudáne a viac ako 757 000 ľudí prekročilo hranice do susedných krajín.

Konflikt zmaril sudánske nádeje na obnovenie krehkého prechodu krajiny k demokracii, ktorý sa začal po tom, ako si ľudové povstanie v apríli 2019 vynútilo odvolanie dlhoročného diktátora Umara al-Bašíra armádou. Prechod k demokracii v októbri 2021 narušil prevrat vedený armádou a RSF.

Carter z NRC varoval pred “úplným kolapsom” v krajine, keďže medzinárodné úsilie zatiaľ zlyhalo pri nastolení prímeria, ktoré by umožnilo humanitárnu pomoc miliónom ľudí postihnutých vojnou.

“Prvých 100 dní priťahovalo pozornosť, ale tá sa vytráca. Musíme pokračovať v úsilí a uplatňovať diplomaciu a sprostredkovanie, aby sme mali hmatateľný vplyv na civilistov v Sudáne,” povedal.

Rozhovory medzi armádou a RSF saudskoarabské pobrežné mesto Džidda opakovane nedokázali zastaviť boje. Rozhovory v Džidde sprostredkovali Saudská Arábia a Spojené štáty.

zdroj: https://abcnews.go.com/

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago