Categories: Zaujímavosti

Neustále som kričala na moje deti. Kamarátka mi, ale poradila úžasné triky a už to nerobím. Funguje to!

Všetci rodičia používajú pri výchove dieťaťa svoje vlastné pravidlá. Štatistiky hovoria o tom, že väčšina sa riadi pravidlami, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu. Inovácie v tejto oblasti sa pomaly dostávajú do našich súčasných životov vďaka vynikajúcim psychológom a pedagógom. Ak vás vaše dieťa nepočúva, pravidelne sa háda, je drzé a hrubé, je čas popremýšľať o tom, čo ste urobili zle a ako tento problém vyriešiť.

Najdôležitejšia vec, ktorú môžete deťom dať, sa zakladá na uvedomenie si toho, čo robia a hovoria. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu správne vychovávať deti a tie vám potom podajú pohár vody aj vo vašom starobe!

Nekričte na dieťa
Otrepaná rada, ale vždy účinná. Keď začnete na dieťa kričať, absorbuje do seba všetku agresiu, ako huba a časom ju zo seba vyžmýka. Upokojte sa, zhlboka sa nadýchnite a popremýšľajte, čo ste urobili zle. Teraz sa psychicky pripravte na nepríjemnú situáciu a keď nastane čas, vyjadrite svoju nespokojnosť bežným tónom hlasu.

Nemôžete sa udržať? Áno, je to ťažké, o tom niet pochýb! Tu je neoceniteľná rada, ktorá pomohla mnohým rodičom pri výchove ich detí. Najskôr zistite, čo presne spôsobuje podráždenosť a krik. Hlučná hudba? Zlé známky v škole? Už ste si tým prešli, takže teoreticky by ste na to mali byť pripravení. Z vás dvoch ste predsa vy ten dospelý (rodič).

Napočítajte do 10. Ak to urobíte, krik bude zbytočný.
Nepožadujte príliš veľa
Vaše dieťa je pre vás určite to najlepšie a to aj vtedy, keď nevyhrá medailu v plávaní alebo nedostáva v škole tie najlepšie známky.

Nepredpokladajte, že váš potomok bude taký, ako vy v jeho veku alebo ho „využijete“ na plnenie všetkých svojich nerealizovaných snov. Stačí sa pozrieť na to, čo vie najlepšie a rozvíjať to!

Vytvorte dobrý dojem
Deti – zrkadlo svojich rodičov. Budú si brať príklad zo všetkého, čo robíte a nič ich nezastaví pred tým, aby to po vás zopakovali.

Prekvapte ich neobvyklými schopnosťami, ukážte im svoje vedomosti, silu a charakter. Takto môžete získať nielen dôveryhodnosť, ale aj fakt, že do svojho dieťaťa vložíte všetko najlepšie zo seba.

Diskutujte, pomáhajte, presviedčajte
Medzi vami a dieťaťom musí byť vzájomné porozumenie. Hovorte o každodennom živote, ale nie len ako učiteľ, ale aj ako priateľ dieťaťa. Pomôžte mu zažiť pocit, že sa na vás môže vždy obrátiť. Pokúste sa to urobiť tak, aby ste v ňom vytvorili pocit, že váš spoločný domov je pevnosť, kde bude vypočuté a dostane pomoc. Presvedčte je o tom, že oni sú tvorcovia svojho života, svojich zlyhaní, ale aj úspechov. Skvelí ľudia vyrastajú v láske a vo vzájomnom porozumení.

Trávte s spolu viac času
Aj keď je váš rozvrh nabitý a nájsť si čas na svoje dieťa je takmer nemožné, využite ho tak, ako je to len možné. Čítanie kníh, návšteva divadla, relax v prírode – pozitívny vplyv na váš vzťah a príležitosť, naučiť dieťa užitočné rady. Pokiaľ deti nemajú dostatok pozornosti, začnú ju hľadať u niekoho iného a neexistuje garancia, že to môže skončiť dobre.

Neuhýbajte pred otázkou
Aj v prípade, že sa vás dieťa spýta na citlivú otázku, nesnažte sa vyhnúť odpovedi. Niektoré deti ešte nevedia prijať informácie, ale akákoľvek neistota v odpovedi dokáže narušiť jeho vnímanie. Odpovedajte priamo, ale stručne, aj v prípade, že sa pre vás jedná o nepríjemnú tému.

Nechráňte je pred problémami
Vašou úlohou rodiča je postupne pripraviť dieťa z bezstarostných detských vnímania na blížiace sa dospelosť. Neochraňujte je pred všetkými problémami.

Smrť blízkych, problémy v rodine alebo len obyčajné odmietnutie kúpy „tej krásne hračky“ vaše dieťa zocelí a pomôže mu pri budovaní osobnosti.

Priznajte si svoje chyby
Keď si nakoniec uvedomíte, že ste sa mýlili, napríklad pri konverzácii s vašou dcérou alebo synom, nebojte sa pred nimi priznať si chybu. Na vašej dôveryhodnosti to nič neuberie, práve naopak, ukážete im, že človek sa môže aj mýliť. Je úplne v poriadku, keď si to uvedomí a ospravedlní sa.

zdroj: electropiknik.cz / pexels.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago