Categories: Zaujímavosti

Muž, ktorý sa dožil neuveriteľných 256 rokov. Odhalili tajomstvo jeho dlhovekého života

Pochoval 23 manželiek, vychoval 180 potomkov a údajne zomrel ako 256 ročný. Čínsky bylinkár a učiteľ bojového umenia Li Ching-Yun sa považuje za najdlhšie žijúceho človeka. Či je tomu naozaj tak, posúďte samy.

Povesti hovoria, že nikdy nepil tvrdý alkohol, nefajčil, jedol stále v rovnaký čas malé porcie, bol vrúcny k ľuďom, mal veľa kamarátov a miloval hranie kariet. Taktiež často meditoval a boli dni, kedy len sedel so zatvorenými očami a ani len sa nepohol.

V roku 1933 zverejnil New York Times oficiálny čínsky vládny dokument z roku 1827, kde mu vláda blahoželala k 150. narodeninám . Podobne tak bolo aj v roku 1877, kedy mu blahoželali k 200. narodeninám. Dokument obsahoval taktiež Liou recept na dlhovekosť.

„ Udržovať si čisté srdce, sedieť ako korytnačka, chodiť ako holub a spať ako pes…“

Li Ching – Yun bol taktiež milovník byliniek, venoval sa medicíne a ovládal bojové umenie. Tieto skúsenosti  vraj neskôr posúval mladým vojakom. Žil takmer celý život v horách, čo určite prispelo k jeho pozitívnemu mysleniu a zároveň zdraviu.

Podľa niektorých informácií Li zomrel prirodzenou smrťou. Jeho priatelia a študenti však tvrdili, že deň pred jeho smrťou prehlásil: „Urobil som všetko, čo na tomto svete bolo potrebné. Teraz idem domov…“

Bohužiaľ z doby, kedy sa narodil, nie je príliš veľa informácii. Preto je ťažké presne zistiť kde sa narodil a aké bolo jeho detstvo. Vie sa len to, že už ako 10 ročný bol gramotný a cestoval po Tibete a taktiež Mandžusku, kde sa zaoberal zbieraním bylín.

Ďalšie informácie, ktoré by nám mohli priblížiť jeho život boli zo spisov, ktoré si písal sám Li. Tam však píše, že sa narodil v roku 1736, čo by znamenalo, že zomrel ako 197 ročný. Avšak v roku 1930 našiel profesor z čínskej univerzity záznamy, v ktorých sa píše, že sa Li narodil v roku 1677.

Či už tento bylinkár zabudol na svoj presný dátum narodenia, alebo existoval nejaký jeho menovec je ťažké povedať. Vie sa len, že v čínskych menách sa stáva málokedy, že sa opakujú.

Ako to v skutočnosti celé bolo, je teraz ťažko zistiť. Avšak aj v súčasnosti sa stretávame s prípadmi, dlho žijúcich ľudí. Ide hlavne o podobných liečiteľov či bylinkárov. V dnešnej dobe sa rozšírila aj Ájurvéda, ktorá hovorí o sile myšlienok. Jej tri základné spôsoby ako žiť zdravo a cítiť sa dobre sú sledovať svoje myšlienky, myslieť na to, čo nás robí najšťastnejších a skúšať meditovať.

ZDROJ: procproto.cz

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago