Med je úžasný výrobok, ktorý je obdarený veľkým počtom užitočných vlastností. Osladí vám nápoj a zároveň slúži ako prevencia rôznych chorôb. Jedna lyžička denne stačí na to, aby ste získali maximálny úžitok z tohto produktu.
Existuje však iba jedna dôležitá podmienka – med by mal byť prírodný a kvalitný. Naučíme vás vyberať len kvalitný med a podeliť sa s vami o radu skúsených včelárov. Vyberáme pre vás len to najlepšie! Ako preveriť kvalitu medu? Najistejšou cestou je nakupovať med len od osvedčených včelárov, ktorých poznáte a ktorým dôverujete. Bohužiaľ, nie sú takí všetci, no to nie je dôvod na zúfalstvo, pretože existuje niekoľko trikov, ako preveriť kvalitu medu.
Stojíte na trhu a vyberáte med. Poďme zistiť, čomu by ste mali venovať pozornosť a aké triky používajú predavači, aby skryli zlú kvalitu medu.
Cena:
Ak je príliš nízka, zamyslite sa a premýšľajte o tom, ktorý včelár by investoval toľko energie a času do výroby medu, keby ho predával za pár drobných? Myslím, že žiadny. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o nekvalitný med.
Balenie:
Pamätajte, že med nemôže byť dlho uložený v plastovej nádobe, pretože začne korodovať a stáva sa jedovatým. Preto je lepšie kupovať med v skle, a ešte lepšie v hlinených nádobách.
Konzistencia:
Našli ste med s dobrou cenou, dôverujete včelárovi, nastal čas vyskúšať med. Po prvé si dávajte pozor na konzistenciu. Je dôležité zvážiť, kedy si med kúpite. Kvapalná konzistencia medu sa zachová len niekoľko mesiacov, potom sa stáva silnejšou a hustejšou. Ak si kupujete med, povedzme, v zime, potom si dávajte na konzistenciu veľký pozor.
Farba:
Med by nemal byť príliš svetlý alebo príliš tmavý. Ak je med bielej farby, znamená to, že bol zriedený cukorným sirupom. Príliš tmavá farba a karamelová príchuť naznačujú, že produkt bol zahriaty a roztavený. Takže niekedy predávajú med z minulého roka tváriac sa, že je čerstvý.
Príchuť:
Máte právo sa opýtať a vyskúšať vzorku zakúpeného produktu. Prírodný med sa vám rozpustí v ústach. Napodobnenina bude mať príchuť karamelu a zacítite drobné zrniečka cukru.
Vlastnosti medu:
Včelár má ešte jeden jednoduchý spôsob, ako skontrolovať kvalitu medu: naneste kvapku medu na ruku a otočte ju. Skutočný sa udrží na vašej ruke, a ak si ho vriete do ruky, nezanechá lepkavé stopy ale vmieša sa do nej ako krém.
Ešte jedna skúška:
Kvalitu medu môžete skontrolovať aj tak, že sklenenú fľašu otočíte hore nohami. Prázdny priestor by sa mal rozdeliť na dve bubliny – jednu veľkú a jednu menšiu.
Druh medu:
Niektorí včelári či predajcovia z druhej ruky dokážu prísť s novými druhmi medu. Takýto veľký sortiment priťahuje neskúseného kupujúceho. Dávajte si však pozor na takúto hojnosť druhom medu, pretože neexistujú žiadne také ako – šípkový, makový, kukuričný či lieskový med. Tieto rastliny neobsahujú žiadny nektár.
Med je neskutočne užitočný pre ľudské telo. Vďaka týmto tipom budete môcť rozlíšiť skutočný med od falošného a vyberiete tak to najlepšie pre seba a svoju rodinu. Med kupujte len od skúsených včelárov, vždy ho ochutnajte a dávajte si pozor na vôňu a farbu. Vyberte si len to najlepšie.
ZDROJ:takprosto.cc