Categories: Zaujímavosti

Doslova zázraky dokáže s vami spraviť zeler! Hlavne prvý bod ocení každá žena pri dennej konzumácií!

Ľudia v minulosti verili, že zeler má magické vlastnosti a prináša šťastie, takže si ľudia touto zeleninou zdobili dom a používali ho ako liek. Neskôr však zistili, aký je zeler skvelý pre zdravie a preto ho začali vo veľkom konzumovať. Listy a korene zeleru sú obľúbeným korením.

Používajú sa v čerstvej aj sušenej forme pri príprave šalátov, polievok, omáčok, marinád a studených jedál. Stopka tejto rastliny zvyčajne tvorí oblohu. Zeler je pre naše telo potrebný. Ak ho budete denne konzumovať a pridávať do jedla, ochránite sa pred rôznymi chorobami, očistíte a omladíte vaše telo a posilníte si imunitu.

Vlastnosti zeleru:
Zeler je považovaný za jeden z najužitočnejších produktov. Ľudia, zaujímajúci sa zdravým stravovaním, sa so zelerom kamarátia, pretože vedia, že zeler obsahuje veľmi malé množstvo kalórii (8-16 kalórii na 100gramov), čo z neho robí skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Zeler tiež obsahuje extrémne nízky glykemický index blízky nule, čo je veľmi dôležité pre ľudí s cukrovkou.

Mohlo by vás zaujímať:
100 gramov zeleru vám poskytne 33% dennej odporúčanej dávky vitamínu K, ktorého deficit je spojený s osteoporózou, rôznymi typmi rakoviny a zubného kazu. Zeler je cenným zdrojom antioxidantov a okrem širokého spektra vitamínov a minerálov obsahuje aj ďalšie fytonutrienty: flavonoly, fenolové kyseliny, flavóny, fytosteroly.

Ak budete konzumovať zeler každý deň, môžete nielen schudnúť, ale dokonca si výborne môžete posilniť telo. A to je len zlomok toho, čo zeler dokáže.

Pomôže vám zbaviť sa nadmernej hmotnosti:
Pravidelná konzumácia zelerovej šťavy pred jedlom vám pomôže znížiť hmotnosť. Zeler má veľmi nízky obsah kalórií, ale súčasne obsahuje veľa vlákniny. Táto kombinácia pomáha znižovať tendenciu k prejedaniu a utlmuje pocit hladu.

Zbaví vás nepríjemného zápachu z úst:
Občas sa zdá, akoby bol zeler špeciálne vytvorený na boj proti zápachu z úst. Najčastejšia príčina zápachu je slabá ústna hygiena. Žuvanie zeleru je užitočné z dvoch dôvodov: jeho drsnosť odstraňuje baktérie zo zadnej časti jazyka a prírodné vlákna pomáhajú čistiť zuby. Ak sa teda niekedy ocitnete bez zubnej kefky, žuvanie zeleru to zachráni.

Lieči kĺby:
Protizápalové vlastnosti zeleru pomáhajú zmierniť opuchy v kĺboch, čo môže byť veľkou úľavou pre ľudí trpiacich reumatizmom, dnou a artritídou.

Pomôže zlepšiť trávenie:
Kombinácia vlákniny a vysokého obsahu vody robí zeler jednou z najúčinnejších tráviacich pomôcok. Ak však máte hnačku, zeler by ste mali z vašej stravy vylúčiť.

Nižší cholesterol a tlak:
Látka, ktorá sa nachádza v zeleri vám môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu o 7% a krvný tlak o 18%. Preto ak trpíte na vysoký krvný tlak alebo na vysokú hladinu cholesterolu v krvi, určite si kúpte túto magickú zeleninu.

Upokojí nervy a zbaví vás nespavosti:
Často trpíte stresom? Potrebujete sa rýchlo zrelaxovať? Zjedzte trochu zeleru pred spaním. Medzi jeho priaznivé vlastnosti patrí utišujúci účinok na nervový systém. Ak pôjdete do lekárne a pozriete sa na zloženie liekov na nespavosť, uvedomíte si, že mnohé zahŕňajú výťažok zo zeleru.

Pomôže vám zbaviť sa páleniu záhy:
Ak často trpíte na pálenie záhy, zjedzte niekoľko tyčiniek zeleru. Budete prekvapení, ako krásne vám pomôže zvládnuť tento bolestivý problém.

Dodá vám energiu:
Koreň zeleru veľmi dobre bojuje proti únave. V jeho zložení obsahuje biologicky aktívne látky a éterické oleje zvyšujú výkon, zlepšujú vitalitu, znižujú stres, zvyšujú odolnosť proti stresu a zlepšujú spánok.

Kontraindikácie:
Zeler by mali používať veľmi opatrne ľudia, ktorí majú gastritídu alebo vredy. Dokonca sa jeho konzumácia neodporúča ľudom, ktorí majú problém s obličkami alebo pankreasom, ženám, ktoré sú tehotné alebo dojčia.

Máte radi zeler? Vedeli ste, aké výhody vám prináša jeho konzumácia? Alebo vás niektorý z bodov prekvapil? Dajte nám vedieť do komentárov.

ZDROJ takprosto.cc

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago