Dôležitá výzva: Minister Krajčí vyzýva ľudí na darovanie krvi, situácia je naozaj zlá!

Nemocnice na Slovensku majú od vypuknutia pandémie nedostatok krvi, minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) preto vyzýva ľudí k jej darovaniu. Vítaní sú aktívni darcovia, ale aj prvodarcovia.

Odberové pracoviská Národnej transfúznej služby (NTS) privítajú ľudí s akoukoľvek krvnou skupinou. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Šéf rezortu zdravotníctva poukázal na dôležitosť krvi pri operáciách a transplantáciách. „Chcem vyzvať všetkých obyvateľov, ktorí môžu, aby sa rozhodli darovať krv, bez ktorej sa veľká časť výkonov nedá realizovať,“ upozornil. V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín. Vítaní sú však darcovia s akoukoľvek krvnou skupinou.

„Keď porovnávame na mesačnej báze počet odberov, ktoré sme vykonali na odberových pracoviskách NTS na území SR s objednávkami nemocničných zariadení, chýba nám približne tisíc darcov. Potrebujeme ich, aby sme boli schopní v plnej miere uspokojiť požiadavky nemocničných zariadení a nekrátili im objednávky, čo by znamenalo ohrozenie liečby pre pacientov, ktorí potrebujú krv k svojej liečbe,“ vysvetlila Renáta Dundová, generálna riaditeľka NTS. Zároveň doplnila, že po zverejnení minulotýždňovej výzvy sa záujem darcov zvýšil.

Na všetkých pracoviskách transfúznej služby sú zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. Darcovia môžu vstúpiť na pracovisko až po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu alebo dokladom preukazujúcim existenciu niektorej z výnimiek. Povinné je tiež prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, meranie teploty a vyplnenie Checklistu. Každý darca má možnosť telefonického objednania sa na darovanie krvi na ktoromkoľvek pracovisku NTS a pri objednaní získa všetky potrebné informácie.

zdroj: SITA

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago