Categories: Zahraničné správy

AKTUÁLNE! Severná Kórea schválila zákon, ktorý jej umožňuje spraviť preventívny jadrový útok!

Severná Kórea prijala zákon, na základe ktorého sa oficiálne stala štátom vlastniacim jadrové zbrane, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá. Podľa vodcu KĽDR Kim Čong-una je tento stav nezvratný a znamená, že jeho krajina sa v budúcnosti nezúčastní na žiadnych rokovaniach o jadrovom odzbrojení.

Severokórejský parlament prijíma zákon, ktorým sa stanovuje politika Severnej Kórey v oblasti jadrových zbraní. V zákone sa vymedzujú okolnosti, za ktorých možno použiť jadrové zbrane; okrem iného na ochranu strategických štátnych aktív alebo v prípade útoku. Zakazuje tiež zdieľanie jadrových zbraní alebo technológií s inými krajinami. V prípade útoku na vedenie KĽDR sa údery jadrovými zbraňami uskutočnia “automaticky”, uvádza agentúra AP.

“Najväčší význam právneho zakotvenia politiky v oblasti jadrových zbraní spočíva v stanovení nezvratného limitu, aby sa o nich nedalo vyjednávať,” povedal severokórejský vodca v prejave v parlamente.

Tento krok Pchjongjangu prichádza v čase, keď sa podľa pozorovateľov zdá, že KĽDR je pripravená po prvýkrát od roku 2017 obnoviť testy jadrových zbraní. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena ponúkla Severnej Kórei možnosť rokovať o odzbrojení kedykoľvek a kdekoľvek, informuje agentúra Reuters. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol ponúkol susednej krajine, že jeho krajina je ochotná poskytnúť hospodársku pomoc výmenou za jadrové odzbrojenie.

Kim Čong-un dnes kritizoval Soul za jeho plány rozšíriť dosah svojich zbraní a vrátiť sa k rozsiahlym cvičeniam so Spojenými štátmi a označil ich za “nebezpečné” vojenské kroky, ktoré zvyšujú napätie. Vo svojom prejave sa však venoval aj ďalším otázkam vrátane oznámenia o začatí očkovacej kampane proti kovidu-19 v novembri. Neuviedol, koľko dávok vakcíny krajina pripravuje, odkiaľ KĽDR vakcínu získala ani aké sú plány na jej podanie 26 miliónom obyvateľov.

Aliancia pre vakcíny Gavi predtým uviedla, že Severná Kórea zrejme prijala ponuku vakcíny od Číny.

zdroj: reuters.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago