Categories: Zahraničné správy

AKTUÁLNE! Nová epidémia? Európou sa začínajú šíriť nebezpečné opičie kiahne!

Zdravotníci v troch európskych krajinách hlásia potvrdené a podozrivé prípady zriedkavej infekcie vírusom opičích kiahní u ľudí.

Táto nebezpečná infekcia, ktorá sa môže šíriť z človeka na človeka, bola prvýkrát zaznamenaná v Spojenom kráľovstve. Ďalšie prípady sú hlásené z južnej Európy.

Portugalské úrady v stredu oznámili päť potvrdených prípadov. V Španielsku sa vyšetruje osem podozrivých prípadov.

Európske zdravotnícke orgány monitorujú situáciu aj v iných krajinách, keďže prvý prípad opičích kiahní sa objavil začiatkom tohto mesiaca vo Veľkej Británii, kde zaznamenali už sedem prípadov.

Všetci piati pacienti v Portugalsku s týmto ochorením, ktorého príznaky sú podobné kiahňam, sú muži žijúci v Lisabone a jeho okolí. Ďalších 15 ľudí s podobnými príznakmi čaká na výsledky.

V Británii bol prvý prípad nákazy zistený 7. mája u muža, ktorý sa vrátil z Nigérie. Neskôr boli podľa BBC potvrdené ďalšie prípady, ktoré s prvým prípadom nesúviseli.

Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenie, ktoré má podobné, ale miernejšie príznaky ako kiahne. Prvýkrát boli u ľudí zaznamenané v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch 20. storočia a následne boli hlásené prípady aj z iných afrických krajín. Sú pomenované podľa opice makak, u ktorej bol vírus koncom 50. rokov 20. storočia prvýkrát objavený. K prenosu ochorenia z človeka na človeka síce dochádza, ale nie je veľmi častý.

Inkubačná doba, teda čas, kým človek ochorie, je približne desať dní. Najskôr príde horúčka, bolesť hlavy, svalov a iných častí tela. Horúčka prekročí 38,3 stupňa Celzia. Po dvoch až štyroch dňoch horúčka klesne a na koži tváre a tela sa začnú objavovať typické zmeny podobné kiahňam. Nasledujúce dni rozhodnú o tom, či sa pacient zotaví alebo nie. Úmrtnosť dosahuje 10 percent.

Vírus sa na človeka prenáša uhryznutím, poškriabaním alebo priamym kontaktom s krvou infikovaných zvierat (najmä hlodavcov). Šíri sa aj vzduchom alebo telesnými tekutinami infikovaných ľudí.

zdroj: edition.cnn.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago