Zomrela herečka Nina Divíšková, mala 84 rokov. Hrala vo viacerých filmoch vrátane Hra o jablko a Panelstory alebo Ako sa rodí sídlisko. Televízni diváci ju majú zafixovanú v úlohe babičky zo seriálu Vyprávěj.

Divíšková sa narodila v roku 1936 a bola manželkou herca a režiséra Jana Kačera. Je matkou troch dcér, z ktorých dve sa venujú umeniu: herečka Adéla Kačerová a tanečnica Klára Cimburová.

Divíšková sa prvýkrát objavila pred filmovou kamerou ako mladá pacientka v psychologickej dráme E. Schorma Návrat márnotratného syna. Film jej však neponúkol veľa veľkých úloh. Objavila sa najmä v úlohách manželiek, tetiek či starých mám, napríklad vo filme Vlčí brloh, Trofej alebo v Hřebejkovej komédii Nestyda. Je neprekonateľná ako afektovaná matka hlavnej postavy v tragikomédii Príbehy obyčajného šialenstva. Stvárnila ju aj v divadelnej podobe a táto postava jej vyniesla nomináciu na Tháliu aj Českého leva.

V komédii Jára Cimrman ležící, spící sa stala manželkou svetoznámeho cestovateľa Emila Holuba. Účinkovala aj vo filmových adaptáciách kultových literárnych diel Erbenova kytica a Máchov Máj v réžii F. A. Brabec.

Televízni diváci majú Ninu Divíškovú zafixovanú zo seriálov Vlak detstva a Nádej, Vyprávěj, Letisko či Ulice.

Hoci je filmografia Niny Divíškovej veľmi bohatá, jej doménou bolo najmä divadlo. Päť rokov hrala v Divadle Petra Bezruča v Ostrave. Od roku 1965 bola členkou pražského Činoherného klubu, v ktorom pôsobila tridsaťpäť rokov.

Stvárnila množstvo komických aj tragických postáv. Diváci ju mali možnosť vidieť v Čechovovej Čajke, Dostojevského Zločine a treste, Smočkovom Podivnom popoludní doktora Zvonka Burkeho či Örkényho Rodine Tóthovej.

Neskôr spolupracovala s viacerými divadelnými scénami, napríklad so Švandovým a Dejvickým divadlom.

zdroj: novinky.cz

Podobné články

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku len 28 rokov náhle zomrel známy mladý herec!

Zomrel herec Nickelodeon a Disney Channel Jansen Panettiere, brat herečky Hayden Panettiere.…

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 88 rokov zomrela ďalšia herecká legenda!

Herec Josef Somr zomrel vo veku 88 rokov. Vo filmoch stvárnil viac…

SMUTNÁ SPRÁVA: Vo veku len 34 rokov zomrel známy spevák. Ostali po ňom dve malé deti!

Tom Parker, spevák britskej chlapčenskej skupiny The Wanted, zomrel vo veku 33…

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Dvanásťročné dievča NEPREŽILO kúpanie s kamarátmi, pod vodou bola 15 minút!

V utorok večer došlo k tragédii pri odvale Jeremenko v Ostrave. Dvanásťročné…