Categories: Domáce správy

Vláda chce zakázať predaj nepotravinového tovaru v obchodných reťazcoch počas lockdownu

Vláda SR bude v najbližších dňoch pracovať na legislatívnom ukotvení zákazu predaja nepotravinového tovaru, okrem drogérie a nevyhnutného tovaru dennej spotreby, v obchodných reťazcoch počas lockdownu. Konštatoval to v piatok na tlačovom brífingu po rokovaní Pandemickej komisie vlády minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

„Na rokovaní sme sa rozprávali o predaji nepotravinového tovaru v obchodoch. Uznali sme, že je to nespravodlivé voči ostatným obchodníkom, ktorí predávajú mimo potravín ten istý tovar, že musia byť zatvorení. Bude sa teda pracovať na legislatívnom ukotvení, aby sa v obchodných reťazcoch nemohol predávať iný sortiment, ktorý nebude odporúčaný (potraviny, drogéria). Pripomínam však, že počas lockdownu majú ľudia chodiť len do najbližších potravín alebo reťazcov,“ uviedol Marek Krajčí.

Znepokojenie SAMO

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) vyjadrila v piatok doobeda znepokojenie nad informáciou, že hlavný hygienik Ján Mikas uvažuje o vydaní právneho predpisu, ktorým sa dočasne zakáže predajcom potravín predávať iný nepotravinársky sortiment a drogériám iný ako bežný tovar a potraviny.

Opatrenie vníma aliancia ako kontraproduktívne, nevhodné a rizikové pre všetky zúčastnené strany, teda štát, obchod, ale hlavne zákazníkov. Konštatoval to predseda SAMO Martin Krajčovič.

Nastavenie podmienok

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) naopak už v stredu požiadala Vládu SR, aby v prípade avizovaného lockdownu nastavila podmienky počas jeho trvania pre všetkých maloobchodníkov spravodlivo a zákaz predaja nepotravinového sortimentu platil pre všetkých rovnako.

V prípade, že Vláda SR nenastaví podmienky pre všetkých maloobchodníkov férovo, ISKM sa obráti na súd a bude žiadať náhradu vzniknutých škôd, ktoré sú v tomto období značné. Konštatoval to v stredu predseda ISKM Daniel Krakovský.

zdroj: SITA, Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago