“Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané alebo ako doplnok k pečivu, konzumácia vajec je rozmanitá. Ale poznáme odpoveď na otázku, ktoré vajcia sú najvýživnejšie? A ktorý žĺtok prináša najviac zdravotných výhod?
Slováci zjedli v roku 2020 priemerne 229 vajec na osobu, podľa údajov Ústredného štatistického úradu. Pre mnohých sú vajcia neoddeliteľnou súčasťou ich denneho jedálnička, najmä pri raňajkách. Ale vieme, ktoré vajcia sú naozaj tie najzdravšie?
Slepačie vajcia, bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, omega-3 a omega-6, bielkoviny, vitamíny D, A a skupiny B vrátane B12, kyselinu listovú a luteín, sú považované za jeden z najzdravších potravinových produktov. Prinášajú cenné živiny s malým obsahom kalórií a sacharidov. Sú ideálnymi súčasťami nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha či ingrediencia v rôznych pokrmoch.
Existujú však rozdiely v nutričných hodnotách medzi rôznymi žĺtkami. Ktorý žĺtok je teda najzdravší? Jeho farba, ovplyvnená stravou a zdravotným stavom sliepky, nám môže dať odpoveď. Od svetlých až po tmavooranžové či tmavožlté odtiene – ktorá farba naznačuje najvyšší obsah živín?
Najživinovejšie sú tmavé žĺtky, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. Svetlejšie žĺtky, ktoré znamenajú, že sliepka bola kŕmená kukuricou a pšenicou, majú menej živín. Vajcia z mladých aj starších nosníc tiež obsahujú menej cenných zložiek.
Pri výbere vajec je dôležité zamerať sa nielen na farbu žĺtka, ktorú vidíme až po rozbití vajcia, ale aj na detaily už pri nákupe. Najzdravšie sú vajcia od sliepok z ekologického chovu, ktoré sú označené pečiatkou s počiatočným symbolom 0. Dobrým výberom sú aj vajcia od sliepok z voľného chovu, označené číslom 1.”
Dúfam, že táto úprava vyhovuje vašim potrebám. Ak máte ďalšie požiadavky alebo upresnenia, dajte mi vedieť!