Categories: Koronavírus

Testovanie Sputniku v Šarišských Michaľanoch: Oznámili výsledky testovania!

Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Myši a morčatá, na ktorých sa v Šarišských Michaľanoch testovala ruská vakcína Sputnik V, skúšku prežili. V utorok o tom informoval Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm. Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.
“Testovanie prebiehalo na piatich myškách a dvoch morčatách, čo sa týka komponentu jeden, a takisto aj komponent dva bol testovaný na piatich myškách a dvoch morčatách. Skúška trvala sedem dní. Celé pozorovacie obdobie sa neprejavili žiadne prejavy toxicity, nestratili na hmotnosti a žiadne zviera ani neuhynulo, čiže skúška dopadla s vyhovujúcim výsledkom,” povedal Ryzner.
Ako ďalej povedal, na testovaní spolupracujú s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied. “Časť jedného testovania vykonáme na zvieratách a zvyšok budú pokračovať v testovaní oni. Ide o imunizáciu myší. Po 14 dňoch imunizácie sa myškám odoberie krv, získa sa sérum a následne to sérum bude analyzovať biomedicínske centrum,” vysvetlil Ryzner.
Informáciu o distribúcii vakcín Sputnik V podľa členky dozornej rady Imuna Pharm Adriany Kamarásovej zatiaľ nemajú. Sú však na ňu pripravení. Vo fabrike sa má uskutočniť audit za účasti zástupcov výrobcu z Ruska. “Máme avizovaný audit, malo by to byť vyslovene formálneho charakteru, kde by mali kontrolovať skladovacie podmienky,” priblížila.
Ako doplnil člen predstavenstva Imuna Pharm Karol Bačo, vo svete je v súčasnosti približne 13 vakcín, ktoré sú schválené niektorou z agentúr. Zároveň pripustil, že na Slovensko prídu ďalšie. “Určite áno, sú tu ďalšie, ktoré budú prihádzať, na druhej strane, dnes to nemôžeme ešte konkretizovať,” dodal Bačo.
Spoločnosť, v ktorej sú uskladnené vakcíny Sputnik, zaznamenáva enormný záujem o vakcínu aj očkovanie. To však nezabezpečuje. Celkovo im prišlo 200.000 kusov vakcín, čo vystačí pre 100.000 ľudí. V závode budú dovtedy, kým rezort zdravotníctva nedá pokyn na distribúciu.
Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Už bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii.

zdroj: TASR,Obrázok od Tibor Janosi Mozes z Pixabay

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago