Vo veku nedožitých 63 rokov zomrela zástupkyňa hlavného hygienika SR a hlavná odborníčka pre odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Iveta Trusková.
Doktorka Trusková bola hlavnou odborníčkou hlavného hygienika SR pre odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov. Bola zástupkyňou hlavného hygienika SR a vedúcou Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.
Problematike hygieny výživy a bezpečnosti potravín na regionálnej, národnej, európskej a svetovej úrovni zasvätila celý svoj profesijný život.
Slovenskú republiku zastupovala vo viacerých medzinárodných výboroch a pracovných skupinách a bola členkou viacerých národných odborných vedeckých skupín (CCFH Výbor pre hygienu potravín, PS CA Hygiena potravín, CCNFSDU Výbor pre výživu a potraviny pre osobitné výživové účely, Výbor pre potravinárske aditívne látky, EFSA AFC Prídavné látky do potravín, aromatické a technologické pomocné látky a materiály prichádzajúce do styku s potravinami, CCCF Výbor pre potravinárske kontaminanty, EFSA CONTAM Kontaminanty v potravinovom reťazci).
Doktorka Trusková sa podieľala na tvorbe legislatívnych úprav v oblasti verejného zdravotníctva a v oblasti potravín. Bola pri zrode zákona o potravinách a tvorbe Potravinového kódexu SR. Za oblasť hygieny výživy pripravovala legislatívu v rámci verejného zdravotníctva.
Patrí jej veľká zásluha pri tvorbe preventívnych programov verejného zdravotníctva. Významne sa pričinila o vybudovanie systému monitorovania výživových látok a stravovacích zvyklostí vo vybraných skupinách obyvateľstva. Jej zásluhou bolo zriadené Národné referenčné centrum pre predmety bežného používania a obalových materiálov s európskou pôsobnosťou.
Bola spoluautorkou vedeckej monografie, viacerých vedeckých prác a vysokoškolských učebníc (Vybrané kapitoly verejného zdravotníctva, Základy verejného zdravotníctva, Hygiena výživy). Podieľala sa na vypracovaní niekoľkých knižných publikácií v oblasti úradnej kontroly potravín. Na vedeckých konferenciách s problematikou verejného zdravotníctva a úradnej kontroly potravín mala vždy aktívnu účasť.
Svoje dlhoročné odborné skúsenosti odovzdávala nielen ostatným kolegom z oblasti hygieny výživy, ale aj študentom na Slovenskej zdravotníckej univerzite, ako aj Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Jej odborná erudícia ju právom radí medzi popredných odborníkov v oblasti výživy.
Doktorka Trusková sa vo verejnom zdravotníctve začala pracovne aktívne angažovať už po skončení štúdia na Lekárskej fakulte hygienickej v Prahe, ktorú úspešne absolvovala v roku 1984. Následne nastúpila na odbor výživy vtedajšej krajskej hygienickej stanice v Banskej Bystrici. Časom zmenila pôsobisko a pracovala na krajskej hygienickej stanici v Bratislave (súčasný Úrad verejného zdravotníctva SR), kde po odchode vedúceho odboru nastúpila na jeho pozíciu a postupne sa stala hlavnou odborníčkou pre oblasť hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov.
zdroj: uvzsr.sk
Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…
V zime, keď sa od decembra do marca vlhkosť v domoch kondenzuje, sa mnohí z…
"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…
Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…
Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…
Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…