Categories: Zahraničné správy

SMUTNÁ SPRÁVA! Vo veku 102 rokov zomrela jedna z najvýznamnejších žien českých novodobých dejín!

Zomrela historička umenia, zberateľka a mecenáška Meda Mládková. Vo veku 102 rokov podľahla zdravotným problémom súvisiacim s pokročilým vekom. Nadácia Jána a Medy Mládkových a Múzeum Kampa, ktoré Mládková založila, to oznámili v utorok v tlačovej správe.

“Táto správa je naozaj bolestná… Dnes nás opustila jedna z najvýznamnejších žien našich novodobých dejín, výnimočná osobnosť a zároveň moja blízka priateľka – pani Meda Mládková,” napísal na Facebooku predseda Správnej rady Múzea Kampa Jiří Pospíšil.

Mládková v posledných rokoch utrpela zlomeninu bedrového kĺbu. Odvtedy sa ťažko pohybovala a žila vo svojom byte na Kampe, kde podľa Pospíšila zomrela. “Jej odchod je pre nás všetkých veľkou stratou,” dodal Pospíšil.

Meda Mládková sa narodila 8. septembra 1919 v Zákupoch v severných Čechách. Od roku 1948 žila v emigrácii. Počas celého svojho života v zahraničí, najprv vo Švajčiarsku, neskôr vo Francúzsku a nakoniec v Spojených štátoch, pomáhala svojim krajanom.

V rokoch 1955 až 1960 študovala dejiny umenia v Paríži. Vo francúzskej metropole sa zoznámila s maliarom českého pôvodu Františkom Kupkom, ktorého diela začala intenzívne zbierať.

V 60. rokoch začala navštevovať Československo. Objavila moderné umenie za železnou oponou a rozhodla sa pomôcť miestnym umelcom. Sama kúpila niekoľko obrazov týchto umelcov. Po manželovej smrti v auguste 1989 Mládková na jeho žiadosť darovala celú zbierku Prahe.

Po revolúcii si preň vybrala schátranú budovu Sovových mlynov, ktorú s pomocou nadácie, ktorú založila, zrekonštruovala. Budovu budúceho múzea získala Praha od štátu v roku 1997 a Mládková si ju od mesta prenajala na 99 rokov.

Zbierka obsahuje viac ako 220 malieb a kresieb Františka Kupku, 16 sôch Otta Gutfreunda a viac ako 1 000 diel českých a slovenských umelcov z rokov 1965 až 1985. Významný český básnik, výtvarník a zberateľ umenia Jiří Kolář daroval pred svojou smrťou v roku 2002 svoju zbierku Mládkovej nadácii.

“Celý život verila myšlienke: “Ak prežije kultúra, prežije aj národ” a táto myšlienka jej zostane. Ďakujem za všetko,” spomína Pospíšil.

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago