Categories: Koronavírus

Slováci, POZOR! Používat ivermektín proti covidu-19 môže byť nebezpečné, zistila to nová štúdia!

Austrálska nemocnica Westmead oznámila, že prijala pacienta, ktorý sa predávkoval liekom ivermektín, ktorý sa s nepreukázanými účinkami používa na liečbu covid-19.

Ivermektín je antiparazitárny veterinárny liek, ktorý sa bežne používa na odčervenie a začiatkom tohto roka sa začal intenzívnejšie testovať proti covidu-19. Pred časom sa však ukázalo, že najväčšia štúdia propagujúca jeho údajne pozitívne účinky bola sfalšovaná. Teraz sa ukazuje, že liečba ivermektínom môže byť tiež riskantná.

Pacient, ktorý vyhľadal starostlivosť v austrálskej nemocnici, si objednal ivermektín cez internet po tom, ako zistil, že bol pozitívne testovaný na kovid-19. Po požití ivermektínu však dostal hnačku a začal zvracať do takej miery, že musel vyhľadať nemocničné ošetrenie.

Nezomrel, ale jeho prípad viedol k tomu, že austrálske zdravotnícke orgány začali mať obavy z ľudí užívajúcich ivermektín a vydali varovanie, že ľudia by ho nemali užívať, ak majú príznaky alebo ak im bol diagnostikovaný covid-19.

“Okrem hnačky a vracania sú známe aj ďalšie vedľajšie účinky ivermektínu, ktoré sa pohybujú od miernych až po život ohrozujúce, ako sú kŕče a kóma,” uviedla trojica vedcov, konkrétne Nial Wheate, docent na Farmaceutickej fakulte Univerzity v Sydney, Andrew McLachlan, riaditeľ a dekan tejto fakulty, a Slade Matthews, docent na Univerzite v Sydney, v zhrnutí uverejnenom v časopise The Conversation.

Odkedy sa ukázalo, že ivermektín dokáže v laboratóriu zabiť vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid-19, vedci, politici a verejnosť sa prirodzene zaujímali o to, či by tento liek dokázal túto úlohu aj v ľudskom tele.

Podľa vyššie uvedenej trojice vedcov však zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by proti covidu-19 skutočne fungoval pri liečbe alebo prevencii. “Existuje široký vedecký konsenzus, že ľudia by nemali užívať ivermektín doma na liečbu choroby covid-19,” zdôrazňujú vedci.

Medzi organizácie, ktoré v súčasnosti odporúčajú vyhýbať sa ivermektínu, patria Svetová zdravotnícka organizácia, Austrálska národná pracovná skupina pre klinické dôkazy pre covid-19, Úrad pre potraviny a liečivá USA a Cochrane Library, pravidelne aktualizovaná elektronická knižnica poskytujúca spoľahlivé dôkazy o účinnosti zdravotnej starostlivosti.

Napriek tomu lekárnici v mnohých krajinách zaznamenávajú zvýšený dopyt po ivermektíne práve preto, že ľudia ho požadujú ako možnú liečbu covidu-19.

“V Austrálii je ivermektín schválený pre ľudí na liečbu parazitárnych infekcií a je tiež široko používaný vo veterinárnej medicíne na prevenciu napadnutia parazitmi alebo na liečbu parazitárnych infekcií. Ako liečba pre ľudí je však legálna len na lekársky predpis, inými slovami, jej použitie musí schváliť lekár,” upozorňuje trojica vedcov.

Dôvodom tohto opatrenia je, že ivermektín, podobne ako väčšina liekov, nie je stopercentne bezpečný. Môže mať škodlivé vedľajšie účinky, preto by mal vhodnosť jeho použitia u každého pacienta individuálne posúdiť jeho lekár.

Na liečbu a prevenciu covidu-19 sa ivermektín v súčasnosti odporúča len vtedy, ak sa používa v rámci klinického skúšania, do ktorého možno bezpečne zaradiť pacientov a počas skúšania ich dôkladne monitorovať.

Austrálsky úrad pre terapeutický tovar tiež vydal varovanie pred používaním ivermektínových prípravkov neznámej kvality zakúpených cez internet. “Používanie takéhoto tovaru je riskantné, pretože nemusí obsahovať uvedené liečivé látky a namiesto toho môže byť kontaminovaný látkami neznámeho pôvodu alebo môže obsahovať oveľa viac pôvodnej látky, ako sa predpokladalo, čo môže viesť k predávkovaniu,” uvádza sa vo varovaní.

Podľa vedcov je znepokojujúce, že napriek týmto opatreniam sa v Austrálii a v zámorí množia správy o tom, že ľudia kupujú ivermektínové prípravky určené pre zvieratá a chcú ich používať ako svoj liek.

“Vieme len veľmi málo o tom, ako ivermektín pôsobí na ľudský organizmus, a to málo, čo vieme, pochádza väčšinou z jeho používania u zvierat,” upozorňujú vedci.

Ľudský organizmus vo všeobecnosti dobre znáša liek, ak sa užíva v odporúčanej dávke. Je však známe, že ivermektín spôsobuje mierne vedľajšie účinky, ako sú hnačka, nevoľnosť, závraty a ospalosť. Medzi závažnejšie, menej časté vedľajšie účinky patria napríklad závažnejšie formy kožných vyrážok alebo ovplyvnenie nervového systému, ktoré spôsobuje tras a zmätenosť.

Ešte závažnejšie vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť pri užívaní vyššej dávky lieku alebo pri predávkovaní. Medzi tieto účinky patria napríklad nízky krvný tlak, problémy s rovnováhou, záchvaty, poškodenie pečene alebo dokonca kóma.

Títo traja vedci tiež upozorňujú, že o ivermektíne stále kolujú nesprávne informácie. Podľa nich je očkovanie stále najlepším spôsobom, ako znížiť riziko závažného priebehu alebo dokonca úmrtia na ochorenie covid-19.

“Ak vy alebo vaši rodinní príslušníci užívate ivermektín a máte závažné vedľajšie účinky, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc,” uzatvárajú vedci.

zdroj: thepulse.org.au, emergency.cdc.gov, theconversation.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago