Categories: Zaujímavosti

Slováci, POZOR! Niektoré potraviny nás chránia pred kognitívnymi problémami. Dokonca aj jeden druh alkoholu

Jedlo má priamy dopad na kognitívne funkcie človeka v pokročilom veku. Tvrdia to vedci z Iowa State University, ktorí publikovali svoj výskum v lekárskom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Štúdiu viedli Auriel Willette a Brandon Klinedinst, ktorí sa zameriavajú na spojitosti jedla a vedy.

Je to zároveň prvá rozsiahla analýza, ktorá skúmala súvislosť medzi konkrétnymi potravinami a kognitívnymi funkciami v neskoršom veku človeka.

Testovaná vzorka

Dáta im poskytlo 1 787 ľudí vo veku od 46 do 77 rokov zo Spojeného kráľovstva. Databázu využívajú odborníci z celého sveta pri skúmaní najbežnejších a život ohrozujúcich chorôb.

Respondenti vyplnili dotazník na začiatku výskumu v rokoch 2006 a 2010 a následne tak urobili ešte dvakrát, a to v obdobiach 2012 a 2013 a napokon 2015 a 2016.

Odborníkom sa okrem iného podarilo získať informácie o rozmýšľaní každého človeka „za chodu“. Odpovedali tiež na otázky týkajúce sa konzumácie jedla a alkoholu.

Konkrétne sa zamerali na čerstvé a sušené ovocie, čerstvú i varenú zeleninu a šaláty, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso. Tiež syr, chlieb, obilniny, čaj a kávu, pivo, mušt, červené a biele víno, šampanské a liehoviny.

Zásadné zistenia

Zistili štyri kľúčové fakty.

Pred kognitívnymi problémami v neskoršom veku najviac chráni syr. Aj denná konzumácia alkoholu, najmä červeného vína, súvisela so zlepšením kognitívnych funkcií.

Týždenná konzumácia jahňacieho mäsa, no nie iného červeného mäsa, zlepšuje dlhodobú kognitívnu zdatnosť.

Nadmerný príjem soli má zase negatívny efekt. Mali by si ho strážiť najmä osoby, u ktorých sa už prejavilo riziko Alzheimerovej choroby.

„Milo ma potešilo, že naše výsledky ukázali, že zodpovedná konzumácia syra a červeného vína nie je dobrá len na vysporiadanie sa so súčasnou pandémiou,“ uviedol Willette.

Alzheimerova choroba

Odborník odporúča randomizované klinické štúdie, ktoré by mohli určiť, či by ľahké zmeny v jedálničku mohli výrazne pomôcť mozgu.

Klinedinst dodal, že niektorí ľudia sú viac chránení pred Alzheimerovou chorobou vďaka genetickým faktorom. „Verím, že správny výber jedla dokáže chrániť pred touto chorobou a poklesom kognitívnych funkcií,“ vyjadril sa.

 

zdroj: webnoviny.sk, Lukáš Dedík

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago