Categories: Domáce správy

Slováci, POZOR! Dôležité upozornenie pre používateľov elektronického podpisu na občianskom preukaze!

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE PRE POUŽÍVATEĽOV ELEKTRONICKÉHO PODPISU NA OBČIANSKOM PREUKAZE
Od 21. júna začína MV vydávať občianske preukazy a povolenia na pobyt cudzinca s novým čipom. Doterajšiemu zariadeniu pre e-podpis totiž 26. júna končí 5-ročná certifikácia a už nebude možné naň vydávať certifikáty pre kvalifikovaný e-podpis.
Doklady vydávané po tomto dátume budú mať implementované nové zariadenie.
Ak občan či cudzinec potrebuje elektronický podpis, môže si do 25. júna jednoducho a online z pohodlia domova nainštalovať certifikáty pre jeho tvorbu prostredníctvom aplikácie pre eID. Certifikáty pre elektronické podpisy na súčasných dokladoch vydané do 25. júna bude totiž možné používať až do konca roku 2022.

Aké situácie môžu nastať?

 

  • držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty, a majú na nich vydané certifikáty, môžu ich naďalej používať pre elektronické podpisovanie do konca roku 2022;
  • držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty, a nemajú vydané certifikáty, môžu si ich pomocou aplikácie nahrať do 25. júna 2021, budú im platiť do konca roku 2022;
  • držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty bez certifikátov, a nenahrajú si ich pomocou aplikácie do 25. júna 2021, si v prípade potreby e-podpisu budú musieť vymeniť občiansky preukaz či doklad o pobyte cudzinca za správny poplatok,
  • tí, ktorým MV SR vydá elektronickú identifikačnú kartu po 26. júni, budú môcť získať bezplatne certifikáty pre e-podpis.

Certifikáty pre elektronický podpis Slovenská republika, na rozdiel od iných krajín, vydáva občanom i cudzincom registrovaným na Slovensku bezplatne. V súčasnosti ich môže používať viac ako 480-tisíc Slovákov a takmer 7-tisíc cudzincov.

Kvalifikovaný elektronický podpis plnohodnotne nahrádza v prostredí e-Governmentu klasický vlastnoručný podpis v štandardnom papierovom či osobnom styku s úradmi. Okrem času sa jeho používaním ušetrí na správnych poplatkoch – pri použití e-služby správne poplatky klesajú o polovicu /najviac však do výšky 70 eur/.

zdroj: minv.sk

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago