Categories: Domáce správy

POZOR! Slovenská pošta znovu upozorňuje na podvodné e-maily. Viete, ako ho rozpoznať od originálu?

Odosielateľ používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky. Ich odosielateľom nie je Slovenská pošta, a preto by ste nemali na takéto maily reagovať. Ide o podvod, kde je zneužité meno Slovenskej pošty, preto sa Slovenská pošta obrátila na orgány činné v trestnom konaní.

Že ide o podvod možno rozpoznať podľa viacerých faktorov:

  • Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Za zásielku zaplatí klient buď pri objednávaní tovaru, teda priamo eshopu, alebo na dobierku, teda pri prevzatí zásielky – a to hotovosťou alebo kartou. Adresát zaplatíza zásielku kuriérovi, pri priehradke na pobočke alebo v BalíkoBOXe.
  • Slovenská pošta uvádza vo svojich e-mailoch ako trackovacie číslo podacie číslo zásielky, ktoré pozostáva z prefixu (2 písmena), 9 čísel a sufixu (2 písmená na konci, ktoré označujú kód krajiny) Príklad: EB 101809415 SK
  • V prípade, ak adresát dostane mail, odporúčame vždy kontrolovať aj odosielaciu adresu a aby na podozrivé e-maily nereagoval, obzvlášť, ak od neho žiadajú peniaze.

V prípade, že stena tieto podvodné maily už zareagovali a uhradili požadovanú sumu, čím Vám bola spôsobená škoda, odporúčame im obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Ukážka, ako môže podvodný e-mail/SMS vyzerať:

Že ide o podvod rozoznáte aj podľa nepravdivých údajov uvedených v podvodnom maile: zákaznícka podpora SP nefunguje 24 hodín a telefónne číslo na ZC je 0850 122 413 a nie 0850 192 413.
Slovenská pošta tiež neposkytuje službu platobnej brány a akékoľvek poslané peniaze cez akúkoľvek službu či banku vždy jednoducho prídu, nie je potrebné platbu prijimať zadávaním akýchkoľvek údajov.

Odporúčame vždy si overiť uvedené informácie na oficiálnom webe Slovenskej pošty. Rovnako odporúčame nikdy neklikať na žiadny link v podozrivých mailoch.

Na Facebooku a sociálnych sieťach využíva Slovenskú poštu firma Lorean na klamlivú reklamu. Predtým sa volali Laureshop a zrušili im pôsobenie, lebo na nich bolo podané trestné oznámenie. Momentálne používajú rovnaké  praktiky s novou firmou. Ľudia si myslia, že balíky z pošty si môžu kúpiť za zlomok ceny.

zdroj: posta.sk

 

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago