Categories: Domáce správy

POZOR! Na Slovensko sa valí hotová apokalypsa: Sneženie a extrémne chladno! TIETO okresy sú ohrozené

Avizované výrazné ochladenie sa na našom území prejavilo v plnej sile a do dnešného rána napadol vo vysokých horských polohách poprašok až niekoľko cm nového snehu.

Dnes ráno o 8:00 LSEČ hlásil Lomnický štít 10 cm a Chopok 5 cm hrubú snehovú pokrývku. Ide teda o prvý „pozdrav“ nastávajúcej zimnej sezóny, pričom nejde o mimoriadnu udalosť (snehová pokrývka sa v septembri vo vysokých horských polohách prechodne objavila aj v minulých rokoch). Výskyt snehovej pokrývky zachytili aj webkamery HZS Stredisko lavínovej prevencie.
Počas dnešnej noci a zajtrajšieho dňa by hranica sneženia mala zotrvať na úrovni približne 1200 m n. m., v ďalších dňoch sa bude pozvoľna zvyšovať. Pri návšteve vyšších horských polôh je preto nutné počítať so zimnými podmienkami a prípadnými snehovými zrážkami takmer počas celého nastávajúceho týždňa, nakoľko chladný ráz počasia bude pretrvávať.

Informoval SHMÚ na sociálnej sieti.

V nasledujúcich hodinách sa nad naše územie dostane studený vzduch zo severu, ktorý sa bude prechodne zvýrazňovať. Najviac tento studený vzduch pocítime v piatok, ale chladno bude už aj v stredu.
Teploty za podmienok, že v hladine 850 hPa teplota klesne na 0 °C, sa priblížia aj v nížinách na hodnoty blízke bodu mrazu a na našich horách budú teploty aj hlbšie pod bodom mrazu.
Najchladnejšie bude vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v oblasti Popradu, či neďaleko Banskej Bystrice.
Prízemný mráz sa okrem toho vyskytne na väčšine stredného Slovenska, lokálne aj na západnom Slovensku. O čosi teplejšie bude na východnom Slovensku, kde bude okolo 3 až 5 °C, najteplejšie spomedzi Slovenska.

Napísal na sociálnej sieti portál Meteo Slovensko.

V synoptickej situácii sa toho stále veľa nemení. Po zadnej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad severovýchodnou Európou (obr. 1), k nám od severozápadu aj naďalej prúdi studená morská labilná vzduchová hmota (obr. 2). V nej sa vytvárajú početné prehánky (obr. 3), ojedinele aj búrky. Aj vplyvom nich je veľmi chladno, aj v nížinách zrážajú teplotu pod 10 °C (obr. 4). Vzhľadom na to, že mrzne už od nadmorskej výšky cca 1500-1800 m, pri búrkach sú veľmi pravdepodobné aj krúpy, no aj snehové zrážky už od výšky cca 1200 m. Kopovitá oblačnosť je miestami aj veľmi fotogenická, okolo 14:00 to z našich kamier bolo najlepšie pozorovateľné z bratislavskej Koliby (obr. 5, 6), no takýchto lokalít je určite viac.

zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), Meteo Slovensko

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago