Pochoval úplne všetky nádeje: Mikas prehovoril o uvoľňovaní opatrení, Matovič chystá novinku

Hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že epidemiologická situácia je stále vážna a nevidno veľký priestor na uvoľňovanie opatrení.

Reagoval tak na správy o tom, že najnovšie nariadenie hygienikov súvisiace s gastro prevádzkami a prikazujúce mať pri terasách aspoň jednu stenu otvorenú, sa niektorí snažia obchádzať tým, že otvárajú práve tú najkratšiu stranu a tým znižujú efekt voľného prúdenia vzduchu, ktorý má opatrenie zaistiť.

“Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemiologické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností, ak sa ale neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec nastaviť tie opatrenia,” upozornil Mikas.

I preto je podľa neho zložité hovoriť o možnom termíne otvárania reštaurácií.

“Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemiologická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o otváraní,” dodal hlavný hygienik.

Mikas: Nemôžeme uvoľniť opatrenia

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v súvislosti s predpokladaným nárastom počtu infikovaných poznamenal, že v tejto situácii sa ani v prípade semaforov, ktoré majú byť “vodítkom” uvoľňovania opatrení na regionálnej úrovni, “nemáme kde ponáhľať”. Sám sa stotožňuje s myšlienkou, že efektívnym spôsobom, ako znižovať počet infikovaných, je strategické testovanie. V tejto súvislosti oznámil, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) aktuálne pracuje na novom prístupe k testovaniu. Premiér by o podrobnostiach mal informovať v najbližšom období.

Ak by sa podarilo uskutočniť masívne testovanie v rozsahu, ktorým sa realizovalo na prelome októbra a novembra, vie si Krajčí predstaviť, že by sa dalo priblížiť k cieľom deklarovaným premiérom, teda, aby počet denných prípadov pred Vianocami neprevyšoval 500.

Krajčí apeloval naďalej na osobnú zodpovednosť a dodržiavanie protipandemických opatrení. Hlavný hygienik SR v tejto súvislosti vyzval ľudí, aby “zracionalizovali” svoje predvianočné nákupy, teda aby v obchodoch neboli dlhšiu dobu, ako je to nevyhnutné. “Jednoducho rozmyslieť si dopredu, čo chcem kúpiť, na čo sa chcem pozrieť a zariadiť sa podľa toho,” dodal.

S rastúcou krivkou prípadov súvisí aj avizované opatrenie, týkajúce sa pendlerov, študentov či zamestnancov pracujúcich v zahraničí, na ktorých sa doposiaľ vzťahovala výnimka v rámci režimu na hraniciach. Od 7. decembra by sa mali povinne preukazovať negatívnym antigénovým testom na nový koronavírus, nie starším ako dva týždne.

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago