Categories: Domáce správy

Plánujete dovolenku v Chorvátsku? TOTO budete potrebovať pred vstupom do krajiny!

Chorvátska vláda postupne uvoľňuje opatrenia a nariadenia v krajine.

Do Chorvátska môžu turisti z krajín Európskej únie a schengenského priestoru pricestovať od stredy 2. júna bez následnej povinnosti podstúpiť karanténu či preukázať sa negatívnym testom už 22 dní po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Pricestovať tak po novom môžu do krajiny ľudia zaočkovaní vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a Sputnik v období od 22 do najviac 42 dní po podaní prvej dávky, pričom v prípade vakcíny od spoločnosti AstraZeneca je to 22 – 84 dní po prvej dávke.

Pre tých, čo naďalej potrebujú na vstup do krajiny negatívny test, platí možnosť preukázania sa buď PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo antigénovým testom vykonaným najviac 48 hodín pred cestou. Tieto pravidlá neplatia pre deti mladšie ako 12 rokov, ktoré cestujú v sprievode osôb s negatívnym testom, očkovacím preukazom či potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19.

Podmienky pre vstup

  • platný občiansky preukaz alebo pas
  • vyplnený formulár Enter Croatia
  • negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo potvrdenie o dvoch dávkach očkovania alebo kombinácia prekonaného ochorenia plus 1 dávka očkovania.

Ústa a nos musia byť zakryté len v uzavretých priestoroch a tam, kde je vzdialenosť medzi osobami menšia ako 1,5 metra. Nosenie respirátorov nie je v Chorvátsku povinné.

Ľudia môžu navštevovať reštaurácie, bary a iné zariadenia okrem nočných klubov. Od piatku sú otvorené aj vnútorné priestory. Musia sa však zatvoriť o 23:00. Odvtedy platí aj zákaz predaja alkoholu až do svitania.

“Do reštaurácií teraz chodí oveľa viac ľudí ako predtým. Magnetom je najmä živá hudba, ktorá môže hrať len od piatku. Ľudia boli doma veľmi dlho, ale teraz sa leto naozaj začína,” hovorí Josip Čulić, majiteľ baru na Splitskej riviére.

Otvorené sú aj všetky hotely, obchody, kiná, divadlá, národné parky, galérie a múzeá a ďalšie miesta obľúbené u zahraničných návštevníkov.

Chorvátska vláda sa na príchod prvých turistov pripravovala niekoľko mesiacov. “Začali sme očkovať pracovníkov v cestovnom ruchu, v súčasnosti už takmer 50 percent z nich dostalo prvú dávku,” hovorí Monika Udovičićová z chorvátskeho ministerstva cestovného ruchu a športu. Uviedla, že v krajine bolo pre návštevníkov otvorených približne 300 nových odberných miest.

Okrem vládnych protiepidemických nariadení Chorvátsko zaviedlo aj osobitné hygienické protokoly, ktoré môžu podniky dobrovoľne dodržiavať a za ktoré dostanú označenie Bezpečný pobyt v Chorvátsku.

“Pripravili sme 25 rôznych kategórií protokolov pre hotely, kempy, múzeá, národné parky a iné. Sú prísnejšie ako povinné opatrenia, a ak ich zariadenia spĺňajú, dostanú značku, vďaka ktorej turisti vedia, že sa tam môžu cítiť naozaj bezpečne,” hovorí Monika Udovičová a dodáva, že doteraz získalo značku približne 15 000 zariadení.

“O značku sme požiadali, ale zatiaľ sme ju nedostali. Myslím si však, že nezáleží na tom, či ho dostaneme alebo nie. Ľudia sa tak tešia na normálny život a na to, že si konečne sadnú do reštaurácie, že sa nepozerajú na žiadne nálepky,” hovorí Čulić.

 

Zdroj: novinky.cz

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago