Categories: Zahraničné správy

OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Vo veku 70 rokov zomrel jeden z najznámejších spisovateľov!

Zomrel Javier Marías, jeden z najznámejších španielskych spisovateľov, ktorého romány boli preložené do 46 jazykov vrátane češtiny. Mal 70 rokov. Jeho smrť oznámil jeho vydavateľ. Marías sa posledný mesiac liečil na ťažký zápal pľúc spôsobený koronavírusom, informoval denník El Mundo.

Marías je jedným z najúspešnejších španielsky píšucich autorov, podľa jeho domovského vydavateľstva Alfaguara sa na celom svete predalo viac ako deväť miliónov výtlačkov jeho kníh.

Jeho romány, často popretkávané detektívnymi zápletkami, získali mnoho literárnych cien a tešili sa veľkej obľube čitateľov. V angličtine mu vyšli knihy The Heart So White, Falling in Love, Remember Me Tomorrow in Battle a The Black Back of Time.

“Jeho rozsiahle dielo bude vždy jedným z pilierov našej literatúry,” povedal premiér Pedro Sánchez, ktorý ho ocenil ako “jedného z najväčších spisovateľov našej doby”.

Marías napísal svoju prvú knihu Vlčí dvor v roku 1971 počas návštevy Paríža. Po štúdiu filozofie a literatúry na Univerzite Complutense v Madride pracoval ako prekladateľ kníh britských a amerických autorov do španielčiny.

V roku 1979 získal španielsku národnú cenu za preklad deväťzväzkového románu Laurenca Sterna Život a názory blahoslaveného pána Tristrama Shandyho.

V 80. rokoch 20. storočia Marías pôsobil aj ako profesor španielskej literatúry a teórie prekladu na Oxfordskej univerzite a písal stĺpček pre denník El País.

Marías napísal 17 románov, posledný z nich vyšiel pred rokom. V roku 2011 získal španielsku národnú cenu za literatúru za detektívny román Milenci.

Marías však cenu odmietol prevziať, čím splnil sľub, ktorý dal v 90. rokoch, že nebude prijímať ceny spojené s oficiálnymi inštitúciami. Maríasovo meno bolo v posledných rokoch jedným z favoritov na Nobelovu cenu za literatúru.

zdroj: reuters.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago