Categories: Koronavírus

Obchodníci povedali dosť! Hodiny pre seniorov sú nezmyselné, treba ich okamžite zrušiť!

Zväz žiada aj o prednostné zaočkovanie ľudí pracujúcich v obchodných predajniach.

Zväz obchodu SR (ZO SR) vyzýva k otvoreniu všetkých obchodov za prísnych hygienických opatrení. Zväz sa domnieva, že ak za stanovených prísnych hygienických podmienok môžu byť otvorené predajne s potravinami, drogériou, lekárne a najnovšie aj obchody so záhradníckymi potrebami, tak za tých istých podmienok by mohli byť otvorené aj obchody s nepotravinárskym tovarom. Práve ten je podľa ZO SR často životne nevyhnutný v záujme bezproblémového chodu firiem aj domácností. Konštatoval to v pondelok na tlačovej konferencii prezident ZO SR Martin Katriak.

„Neustále nám pribúdajú prípady, keď občania nemajú možnosť zakúpiť si také základné tovary ako sú žiarovky, batérie do rozličných zariadení, školské a kancelárske potreby a mnohé ďalšie,” uviedol Katriak. ZO SR upozorňuje, že je nepredstaviteľné, aby si zákazníci na základe opatrení pre jednu žiarovku objednávali donášku do domu z e-shopu.

ZO SR a jeho členovia zároveň s uspokojením prijali informáciu o tom, že Generálna prokuratúra SR podala Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) protest prokurátora proti vyhláške ÚVZ SR v niektorých častiach. Ide o tie, podľa ktorých môže osoba pozitívna na ochorenie opustiť miesto izolácie na nevyhnutný čas spojený s nákupom na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb. ZO SR je presvedčený, že ÚVZ SR v tomto prípade nedostatočne identifikoval zdravotné riziká a nielenže nezabezpečil dostatočnú ochranu pred šírením ochorenia COVID-19, ale umožnil ohrozenie životov a zdravia prevádzkového personálu a spotrebiteľov v priestoroch predajní pri nákupe. Tiež iných osôb pri ceste na nákup a späť.

Obchodníci združení v ZO SR od začiatku koronakrízy upozorňujú na to, že aj predavačky a predavači, pokladníčky a pokladníci a ďalší pracovníci v predajniach tiež stoja v prvej línii boja proti epidémii. Ide najmä o pracovníkov v predajniach, ktoré zostávajú otvorené po celý čas krízy. „Každý deň sa stretnú so stovkami zákazníkov, z ktorých mnohí sú možno nakazení, keďže vstup do predajní zákazníkom nakazeným ochorením COVID-19 umožnila už spomenutá vyhláška ÚVZ SR,” vysvetlil Katriak.

V tejto súvislosti ZO SR už viackrát upozornil príslušné štátne orgány na náročné pracovné prostredie, v ktorom zamestnanci predajní potravín, drogérií a lekární každodenne pracujú a žiadal zmierniť riziko, ktorému sú vystavení. Zväz preto žiada zaradenie pracovníkov, ktorí pracujú v priamom kontakte so zákazníkmi, v prednostných kategóriách pre očkovanie na ochorenie COVID-19.

Obchodníkom prekážajú aj takzvané seniorské hodiny, ktoré sú od 9.00 do 11.00 h. Katriak podotkol, že obchody majú na základe tohto nariadenia niekoľko hodín denne prázdne, keďže dôchodcovia na nakupovanie väčšinou uprednostňujú čas v skorších ranných hodinách. „Tento nezmyselný úzus by už mal byť zrušený,“ vyhlásil. „My sme boli proti tomu, aby tieto hodiny boli zavedené. Ten predpis je nezmyselný a už dnes je neúčinný,“ dodal viceprezident zväzu Pavol Konštiak.

zdroj: SITA,Obrázok od Peggy cci z Pixabay

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago