Categories: Domáce správy

Napriek zákazu otvárajú reštaurácie aj fitnescentrá! Ak toto zavedú reštaurácie a fitness centrá, tak zavedú anarchiu

Reštaurácie napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Stať sa tak má najmenej u 40-tich gastro prevádzok z dôvodu neúnosnej situácie. Prevádzkovatelia z dôvodu neúnosnej situácie nemajú na nájmy a musia prepúšťať. Preto sa rozhodli, že idú do rizika.

Núdzový stav bol vraj predĺžený nezákonne

Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Košice by mali byť mestom, kde gatro prevádzky aj bary otvoria v utorok ako prvé. Informoval o tom v pondelok na sociálnej sieti Facebook šéf iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.

Nie všetci prevádzkovatelia gastro podnikov sa však s touto myšlienkou v pondelok stotožnili. Odmietavé stanovisko zaslala redakciám napríklad iniciatíva – Zachráňme gastro!.

„My ako segment, nie sme šíriteľom nákazy ochorenia COVIDu-19. Máme to dokázané. V reštauráciách sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo iba 20 ľudí. Chceme byť otvorení a normálne fungovať ako obchodné reťazce, kiná, divadlá či kostoly. Ideme do rizika a zajtra niektorí naši členovia otvárajú svoje prevádzky,“ uviedol v pondelok Heredoš.

S otváraním nesúhlasia, ale ich rozhorčeniu rozumejú

Ďalšia obdobná iniciatíva – Zachráňme gastro! však s krokmi kolegov nesúhlasí, zároveň však ich rozhorčeniu rozumie. „Podnikatelia v gastre, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú zúfalí. Mesiace sú zatvorení a ak nechcú prepúšťať, platia minimálne 20 % odvodov, miezd a ďalších nákladov aj za zamestnancov, ktorí musia sedieť doma. Nikto im nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne. Štát zakazuje zo dňa na deň, ale ani mesiace mu nestačia na prípravu komplexného reálneho plánu pomoci. Nesmieme sa preto kolegom v ich iniciatíve čudovať,“ povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

Na druhej strane však podľa Laša platí, že gastroprevádzkovatelia nie sú epidemiológovia, ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa Laša najvyššou prioritou pre všetkých.

„Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné. Stále však žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu, no každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť politikov pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín,“ dodal Laš.

zdroj: SITA

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago