Categories: Koronavírus

Kňaz: Otvorme znova naše kostoly. Je nepredstaviteľné, aby sa nemohli konať bohoslužby a krížové cesty!

Na sociálnej sieti uviedol katolícky kňaz Spišskej diecézy Anton Ziolkovský.

Jeho status prinášame v plnom znení:

JE ČAS OBNOVIŤ VEREJNÉ BOHOSLUŽBY
Šírenie koronavírusu stále nemáme pod kontrolou a keďže je to zápas s prírodou, ani nikdy úplne mať nebudeme. Keďže kompetentní sa v tejto kríze správajú chaoticky, svetlo na konci tunela príliš nevidieť. Je to zlé, rastie frustrácia a nespokojnosť.
Mali by sme sa pokúsiť aspoň trocha normálne žiť. Lenže dojem je taký, ako keby normálnym životom bol len biznis. Žiadna náboženská prax, žiadne školy, žiadne kultúrne a športové podujatie.
Pritom verejné bohoslužby s obmedzeniami sa konajú tak vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, ale aj v Česku a v Poľsku. Kostoly nikdy neboli primárnym miestom šírenia epidémie.
V našej krajine tisíce ľudí denne navštevovali kostoly a pristupovali ku sviatostiam. Televízne a rozhlasové prenosy osobnú účasť na bohoslužbách nenahradia. Dnes v krajine, kde je väčšina kresťanov, stoja veriaci za bránami kostolov. Opatrenia k náboženskej praxi sú nastavené tak, ako keby duchovný život nebol nijakým dobrom, ale voľnočasovou aktivitou.
Otvorme znova naše kostoly, umožnime ľuďom účasť na verejných bohoslužbách, aby mohli prijať najmä sviatosť zmierenia a Eucharistiu. Sú to tak veľké duchovné dobrá, že svojou hodnotou prevažujú všetko, čo človek v tomto svete môže mať a získať.
Sociálna izolácia, ktorú niektorí podstupujú už dlhé mesiace, ubližuje. Ubližuje kresťanom, ktorí svoju vieru berú vážne a žijú zo sviatostí.
V polovici februára začne pôstne obdobie. Je nepredstaviteľné, aby sa na Popolcovú stredu a v pôstnom období nemohli konať bohoslužby a krížové cesty.
Obraciam sa so všetkou úctou a naliehavosťou na kompetentných, aby veľmi dobre zvážili, ako sa k realizácii náboženskej slobody postavia. Je čas obnoviť bohoslužby.
Chráňme sa, urobme čo vládzeme, dodržujme opatrenia, ale nebráňme ľuďom pri návšteve bohoslužieb a prijímaniu sviatostí.
redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago