Categories: Zahraničné správy

HORÚCA SPRÁVA! FDA schválila štvrtú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech pre ľudí nad 50 rokov!

Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) dnes schválil možnosť podať druhú posilňovaciu dávku vakcíny Covid-19 od spoločností Pfizer a BioNTech všetkým osobám starším ako 50 rokov.

U osôb starších ako 12 rokov sa schválila ďalšia, celkovo štvrtá posilňovacia dávka, ak majú oslabený imunitný systém. Americké médiá uviedli, že odborníci sa zatiaľ úplne nezhodli na tom, či ďalšie dávky antivírusových vakcín významne zvyšujú imunitu.

Podľa rozhodnutia FDA sa štvrtá dávka môže podať najmenej štyri mesiace po predchádzajúcej injekcii. Vedcom však zatiaľ nie je jasné, ako dlho trvá ochrana po tretej dávke vakcíny a kedy je najlepšie dostať štvrtú dávku.

Úrad FDA pred prijatím dnešného rozhodnutia nekonzultoval túto záležitosť so svojou nezávislou skupinou odborníkov, ako to bolo v prípade podobných rozhodnutí v minulosti. Agentúra AP vysvetľuje, že odborníci nie sú úplne jednotní v tom, koľko údajov je potrebných na vyhodnotenie prínosu štvrtej dávky.

Izrael bol jednou z prvých krajín na svete, ktorá ponúkla druhú posilňovaciu injekciu, a jeho údaje nenaznačujú, že by výrazne zvýšila ochranu proti kovidu-19 u mladších ľudí bez iných zdravotných komplikácií.

Spoločnosť Pfizer pôvodne požiadala FDA o schválenie štvrtej dávky pre osoby staršie ako 65 rokov a ani spoločnosť, ani FDA dnes nevysvetlili, prečo bola veková hranica nakoniec znížená o 15 rokov.

Šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla vo svojom vyhlásení uviedol, že spoločnosť pracuje na novej vakcíne, ktorá by nielen chránila pred teraz známymi variantmi koronavírusu, ale “poskytovala by aj trvalejšiu (imunitnú) odpoveď”. Vedci v súčasnosti testujú niektoré vakcíny vyvinuté priamo proti vysoko nákazlivému variantu omikrónu, ale Národný ústav zdravia USA (NIH) nedávno zverejnil výsledky štúdie na opiciach, v ktorej sa zistilo, že špecificky zameraná vakcína nemá výrazne lepší ochranný účinok ako pôvodná vakcína.

Odborníci v USA v posledných dňoch čoraz hlasnejšie varujú pred podvariantou omikrónu s názvom BA.2, ktorá po ústupe poslednej vlny spôsobila nový nárast výskytu v niektorých európskych krajinách. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dnes oznámilo, že podľa jeho odhadov je tento subvariant v súčasnosti zodpovedný za 55 % všetkých nových infekcií v USA, čo je približne o 15 % viac ako v polovici marca. Počet nových prípadov v Spojených štátoch sa však v súčasnosti nezvyšuje a drží sa v priemere na úrovni mierne nad 30 000 denne.

 

zdroj: reuters.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago