Categories: Koronavírus

HORÚCA SPRÁVA! DOČKALI SME SA: Premiér Heger prezradil, od akého dátumu sa zrejme zruší obmedzenie pohybu!

Je možné, že po strede 28. apríla nebude na Slovensku platiť žiadne obmedzenie pohybu.

Pred dnešným rokovaním vlády to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že to záleží od vývoja pandemickej situácie.

„Nedá sa to vyhodnotiť zo dňa na deň, keďže máme ešte pomerne vysoké niektoré čísla, napríklad počty hospitalizovaných pacientov v nemocniciach, aby sme mohli rázom vypnúť všetky opatrenia,” doplnil Heger.

Pandemický zákon by mal byť pripravený do konca mesiaca, následne sa uvidí, či je dostatočný a či môže ísť do Národnej rady (NR) SR.

Nevylúčil však, že sa bude núdzový stav budúci týždeň ešte predlžovať. Všetko bude závisieť od aktuálnych čísel v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

“Musíme si počkať, ako bude finálna podoba vyzerať. Ak bude nevyhnutné ešte núdzový stav predĺžiť na vláde, vieme, že ho na vláde môžeme predĺžiť o ďalších 20 dní, ale cieľ je, aby sme pandemický zákon mali do konca mesiaca pripravený tak, že sa môžeme rozhodnúť, či s ním ideme do parlamentu, či sme s ním spokojní, či nahrádza zákon o núdzovom stave, či je plnohodnotný, a potom ho schváliť v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní,” skonštatoval premiér.

V prípade schválenia pandemického zákona by obmedzenia pohybu vypadli, pretože sú naviazané na núdzový stav. “Vedieme o tom diskusiu, akým spôsobom toto vyriešiť, pretože to môže byť vážny zásah,” poznamenal. Teší ho však zodpovednosť ľudí a klesajúce čísla. Verí preto, že čísla nakazených a ľudí v nemocniciach budú klesať. Nemyslí si však, že by sa situácia za pár dní tak zmenila, že by bolo možné všetky opatrenia vypnúť. Za ideálne označil, keby núdzový stav už nebol potrebný, rozhodovať sa však podľa jeho slov budú na základe čísel.

Dodal, že zatiaľ pokračujeme v opatreniach podľa schváleného COVID automatu a naďalej platí aj zákaz vychádzania. Heger vysvetlil, že na stredajšom rokovaní kabinetu by mali hovoriť aj o možných zmenách časov pri obmedzeniach. Informovať o tom však budú až po rokovaní.

 

zdroj: TASR

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

4 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

4 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago